Otkrivena imena osoba iz BiH koje su namještale utakmice

Prema pisanju sarajevskih novina to je produženi krak mafijaške hobotnice koja je do velike akcije njemačkog tužilaštva iz Bohuma koristila evropske nogometne terene za višemilijonske kladioničarske manipulacije.

‘Vrijeme naplate je sve bliže. Konačno! Javašluku koji već godinama vlada u bh. fudbalu, a koji se manifestirao na sve moguće načine, od sitnih kafanskih pa do teških kriminogenih radnji, čini se da je odzvonilo”, piše Dnevni avaz i tvrdi kako je došao u posjed imena sedam osoba koje se sumnjiče da su na ovaj ili onaj način pomagale u namještanju rezultata utakmica unutar i izvan Bosne i Hercegovine.

Tako Avaz piše da su utakmice namještali Živko Budimir, Nedžad Selimović, Dževad Bečiragić, Slavko Tošović, Mevludin Efendić, Branislav Tešan i Dragan Kulina.

Njih je identificirala bh. policija na osnovu izvještaja broj K/KI2 KK21 44791 od 7. decembra 2009. godine, koji je bh organima dostavio policijski odjel za kriminalitet iz Bohuma.

U tom izvještaju navodi se da je mafija na namještanju rezultata utakmica u kojima su igrali klubovi iz Bosne i Hercegovine zaradila stotine hiljada eura, a prste u tome imala je i spomenuta sedmorka.

Njihove rabote bacile su pod sumnju veliki broj utakmica, uključujući i premijerligaške, čiji su akteri, osim Travnika i Slavije, bili još i Orašje, Laktaši, Posušje, Zrinjski, ali i evropske, piše Avaz te dodaje kako materijal koji je iz Bohuma došao u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima više od 300 stranica.

Osim ovih sedam osoba, policija sumnja na još tri pojedinca, ali njihova imena za sada nisu poznata. Svi se vežu uz Slaviju iz Istočnog Sarajeva. Dvojica su nogometaši, poznati po nadimcima Kuna i Drago, a treći je hotelski kuhar, ali njega policijski službenici nisu uspjeli ni na koji način identificirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: