Osiguran posao za 10.000 mladih

Vlada Federacije BiH, koja je budžetom u narednoj godini predvidjela 50 miliona KM za program prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, planira kroz ovaj projekt osigurati posao za 10.000 mladih, otkriva “Avaz”.

Reformski put 

Riječ je o projektu subvencioniranja mladih nezaposlenih osoba, čija će realizacija početi već do kraja ove, a puni zamah doživjet će u narednoj godini. Program za provedbu politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja dio je Reformske agende, kao ključnog dokumenta u procesu evropskih integracija. Nova Vlada FBiH okupljena oko SDA, HDZ-a BiH i SBB-a ovim projektom počela je s realizacijom obećanih reformi, a prije svega na zapošljavanju mladih.

Jelka Miličević, ministrica finansija u Vladi Federacije, pojasnila nam je da procjene govore da će kroz ovaj projekt 5.000 mladih osoba dobiti stalni posao.

– Projekt podrazumijeva da se 10.000 mladih subvencionira i u ovoj godini će to biti jedan kvartal, u idućoj godini riječ je o tri kvartala, tako da se projekt proteže u fiskalnoj 2015. i 2016. godini – kazala je Miličević.

Ona je ocijenila da program zapošljavanja mladih podrazumijeva uglavnom sufinansiranje plaća i doprinosa godinu, dok je druga godina obaveza poslodavca.

– Na taj način, ukupno bi mladi stekli radno iskustvo od dvije godine. Nekakve su procjene da bi od tih 10.000 mladih njih 5.000 ostalo u stalnom radnom odnosu kod svojih poslodavaca, a jedan dio bi se odvažio da pokrene svoj biznis. Znači, radi se o projektu finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanje jer ovaj projekt to podstiče – objasnila je Miličević.

Zakonski urediti 

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, rekla je za naš list da je ova odluka Vlade FBiH dobra osnova da se krene sa zapošljavanjem mladih, ali da ipak neke stvari prije samog početka treba doreći i razjasniti.

– Prvo treba vidjeti s privredom, šta je to što je u ovom trenutku od kadra Federaciji potrebno. Isto tako, potrebno je uraditi prekvalifikaciju radnika, to je nužno. Također, treba razjasniti šta će biti s tim osobama nakon godinu, da se ne desi da država da pare, a onda ih poslodavci otpuste. Sve su to stvari koje se moraju zakonski riješiti – istakla je Cenić.

Čekamo uredbu Vlade

Prema riječima Harisa Čuljevića, portparola Zavoda za zapošljavanje FBiH, ova institucija čeka upute iz Vlade FBiH.

– Čekamo uredbu na osnovu koje bi krenula realizacija projekta – rekao nam je Čuljević.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.