Općinsko vijeće zaključkom traži od Nedžada Džafića da podnese ostavku

Vijećnička većina je na današnjoj 35.redovnoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija zaključkom zatražila od načelnika Nedžada Džafića da podnese ostavku. Od Ismeta Mešića, koji mijenja načelnika je zatraženo da za narednu sjednicu vijeća pripremi Odluku o rebalansu budžeta za 2016.godinu, da uradi izmjene i dopune kapitalnih ulaganja i da se, kao poslodavac i šef uposlenika, potrudi da Služba za urbanizam počne raditi svoj posao.

Mešić će još imati obavezu da svaki radni dan do 16 sati predsjedavajućem vijeća,Muhamedu Aliću, dostavlja kopije odluka i rješenja potpisanih za taj dan.

Također, od njega se traži da do naredne sjednice pripremi planove, programe, odluke i aktivnosti na poboljšanju života građana općine Kalesija.

Ovaj set zaključaka je donesen prilikom razmatranja Analize rada općinskog načelnika, uposlenika organa uprave i osobe koju je načelnik ovlastio da ga mijenja dok je na bolovanju.

Općinsko vijeće Kalesija je usvojilo Odluku o općinskim priznanjima. Ovom Odlukom “Medalju sa zlatnim grbom” će dobiti Anel Hadžić iz Petrovica Gornjih, dok će  “Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija” biti dodijeljena preduzećima ZUX – Kalesija, PRIMA SOFA – Kalesija i DANFAS – Kalesija. Priznanja će biti dodijeljena 23.maja, u povodu obilježavanja Dana općine Kalesija.

Usvojena je Odluka o imenovanju komisije za utvrđivanje vrijednosti nepokretnosti i prava u prometu u sastavu: Mehmed Suljkanović, Sanel Džafić, Mujo Mešanović, Meho Suljkanović, Admir Mujkić, Damir Džafić, Fiket Križevac i Hasan Selimović. Za predsjednika Komisije imenovan je Fikret Križevac.

Vijećnici su još usvojili i Odluku o kriterijima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2016 godinu, u iznosu od 150.000 KM. Iznos od 93.000 KM dodijelit će se fizičkim i pravnim licima-registrovanim proizvođačima mlijeka, a 37.000 KM dodijelit će se na ime naknade eventualnih uginuća stoke, dok će se poljoprivrednim proizvođačima koji imaju proizvodnju krastavca kornišona dodijeliti 20.000 KM.

Na ovoj sjednici vijeća još je usvojena Odluka o uslovima, kriterijima i postupku dodjele u zakup poslovnih prostora u objektu  Centar za podršku poduzetništvu sa inkubacionim kapacitetima Kalesija, Odluka o izmjenama odluke o članovima vijeća MZ na području općine Kalesija i Plan izgradnje i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanig puteva na području općine Kalesija u 2016. godini.

Također, razmatran je Izvještaj o radu boračkih udruženja i utrošku dodijeljenih sredstava iz budžeta općine za 2015. godinu,  Informacija o ostvarenim općinskim,kantonalnim i federalnim podsticajima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Kalesija za 2015.godinu, Informacija o stanju u osnovnom i srednjem obrazovanju sa pregledom uspjeha učenika na Prvom polugodištu školske 2015-2015. godine i Informacija o stanju elektrodistributivne mreže, Programu ulaganja Elektroprivrede u 2016.godini na području općine Kalesija.

Prihvaćen je i Nacrt Zakona o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području Tuzlanskog kantona, uz zaključak da se u značajne datume  na području TK-a uvrsti i 23.maj – Dan oslobođenja Kalesije.

 

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: