Općinsko vijeće Kalesija potvrdilo odluke sa prethodne sjednice

Novoformirana vijećnička većina u Općinskom vijeću Kalesija je na današnjoj 5.vanrednoj sjednici potvrdila Odluke koje su usvojene na 34.redovnoj sjednici vijeća. Za predloženu odluku glasalo je 14 vijećnika ( novoformirana većina: 5 vijećnika SDP-a: Muhamed Osmanović, Enes Idrizović, Amir Barčić, Galib Softić i Hasan Ćorsuljić, Klub za bolju Kalesiju – 4 vijećnika: Mujo Mujkić, Mujo Mešanović, Sena Musić i Nihad Hamzić, Muhamed Alić (A SDA), Fikret Suljkanović (samostalni vijećnik), Kadira Suljkanović (NSRZB), Kasim Selimović (SEP) i Meho Suljkanović (nacionalna manjina)), protiv je bilo 10 vijećnika ( 4 vijećnika SDA: Adnan Kamerić, Hasiba Kurtić, Ferid Smajić i Nermin Mešić,  Zijad Suljkanović (NSRZB), Denis Omerbegović (SBiH), Sead Selimović, Asim Mehmedović, Selmir Buljkić – samostalni vijećnici i Edis Sakić – SBB), dok su suzdržani bili: Esad Čanić (SBiH), Elvir Brkić (NSRZB) i RamizBaručić (SDU).

Ismet Mešić, koji po ovlaštenju mijenja općinskog načelnika, je za govornicom vijeća najavio da će se na usvojene odluke žaliti višim organima, najvjerovatnije Ustavnom sudu.

Nakon 5.vanredne sjednice vijeća evidentno je da je novoformirana vijećnička većina stabilna i da će novoizabrani predsjedavajući vijeća, Muhamed Alić od naredne sjednice, predsjedavati sjednicama, nakon što odluke budu objavljane u Službenom glasniku općine Kalesija.

vanredna 2

Nova vijećnička većina će, prema najavama predsjednika klubova, nastojati u narednom periodu da se realizuje što više infrastrukturnih projekata na području općine Kalesija, a koji su do sada bili “na čekanju” .

Također, najavljena je i mogućnost smjena Nadzornih i Upravnih odbora i direktora preduzeća čiji je osnivač općina Kalesija, a posebno onih čiji izvještaji nisu usvojeni na prošloj sjednici.

Uspostavljanjem nove vijećničke većine, SDA će po prvi put od 1990 godine biti opozicija u zakonodavnoj vlasti na području općine Kalesija.

 

 

Radio Feral

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: