Općinsko vijeće Kalesija: POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE POSVAĐALO VIJEĆNIKE

Danas je u Kalesiji održana 33.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, koju je obilježila rasprava o dodjeli u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija. Naime, najveći broj vijećničkih pitanja i inicijativa odnosio se na rješenja prvostepene komisije o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta i žalbe nezadovoljnih poljoprivrednika na količinu dodjeljenog zemljišta u zakup. Pojedini vijećnici su mišljenja da su, rješenjem prvostepene komsije, značajano “zakinuti” kalesijski poljoprivrednici, a da se favoriziraju neke firme i individulani poljoprivredni proizvođači. Međutim, drugi su smatrali da je komisija uradila dobar posao i da je zemljište dodijeljeno onim poljoprivrednicima koji su u stanju kvaliteno obraditi zemljište i uposliti određeni broj radnika. Ipak, konačnu odluku o svim žalbama nezadovoljnih poljoprivrednika donijet će drugostepena komisija koja bi  najkasnije do  10.feberuara trebala donijeti konačnu odluku.

Nakon raprave o poljoprivrednom zemljištu, kalesijski vijećnici su  usvojili Odluku o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene metra kvadratne stambene površine na području općine Kalesija u 2011 godini i Odluku o visini naknade za nepriznato uzurpirano zemljište u 2012 godini. Također, većinom glasova, prihvaćen je Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta po zonama na području općine Kalesija za 2012,godinu, kao i Odluka o pristupanju izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju i provođenju Regulacionog plana dijela naselja Kalesija – Sjeverna i Južna zona.

Usvojen je Plan rada Sportskog saveza, sa planom raspodjele sredstava za ovu godinu  i Izvještaj o radu Sportskog saveza općine Kalesija za prošlu godinu.  Općinsko vijeće razmatralo je i  informaciju o izgradnji Gradske dvorane u Kalesiji i Regionalne deponije Crni vrh, na području opštine Osmaci, čiji je jedan od osnivača i općina Kalesija.

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: