OPĆINSKO VIJEĆE KALESIJA: NIJE USVOJEN IZVJEŠTAJ O RADU VETERINARSKE STANICE KALESIJA

Općinsko Vijeće Kalesija je na 9.redovnoj sjednici usvojilo Odluku o obrazovanju komisije za drugostepeno upravno rješavanje, Odluku o utvrđivanju naziva ulica u naseljenom mjestu Kalesija Gornja i Odluku o preuzimanju i potvrđivanju osnivačkih prava prema JZU Dom zdravlja Kalesija. Prihvaćen je i Program razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u općini Kalesija za period 2014-2018. godina, kao i Plan jesenje sjetve za ovu godinu.

Većinom glasova usvojeni su Izvještaji o radu JP „Vodovod i kanalizacija“ i „Komunalac“ DD Kalesija, dok vijećnička većina nije prihvatila Izvještaj o radu JP „Veterinarska stanica“ – Kalesija.  Zanimljivo je da, iako Izvještaj o radu JP Veterinarska stanica – Kalesija nije dobio prolaznu ocjenu, vijećnici su ipak, pozitivno mišljenje dali po pitanju Izvještaja o radu Nadzornog odbora ovog preduzeća. Vijećnici su prihvatili i ostale Izvještaje o radu Upravnih i Nadzornih odbora, dok je jedino negativno mišljenje dobio Izvještaj o radu JU BKC „Alija Izetbegović“ – Kalesija.

Kako se i očekivalo, najveća rasprava vođena je prilikom razmatranja Informacije o dodjeli državnog poljoprivredog zemljišta na području općine Kalesija. Na kraju je, ipak, usvojen zaključak u kojem se od Ministarstva poljoprvrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK-a traži da što hitnije dostavi  Informaciju o raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta, a da općinski načelnik i pravobranilac, zbog nastale štete, pokrenutu tužbu protiv resornog ministrastva i Vlade TK-a.

Općinsko vijeće je usvojilo i preporuku Općinskom vijeću Tuzla, u kojoj se podržavaju zahtijevi prevznika sa podrčja TK-a, koji se protive zabrani ulaska u Tuzlu autobusima iz drugih općina TK-a. Na kraju sjednice usvojen je i Zaključak kojim se zadužuje Pravobranilaštvo Kalesija i Sapna  da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima poduzme potrebne radnje i pokrene postupak u cilju zaštite državne imovine koja se nalazi u posjedu ZZ „Voćar“ – Kalesija, kao i državne imovine koju je isti koristio ili je trenutno koristi.

Na ovoj sjednici vijeća nije prihvaćena inicijativa vijećnika Hasana Ćoruljića (SDP) koji je predlagao otvaranje posebne blagajne u zgradi općine kako bi građani bili oslobiođeni plaćanja provizije u iznosu od 1,5 KM. Također, nije prihvaćena ni inicijativa Kluba vijećnika SDP-a da se za narednu sjednicu vijeća pripremi Odluka o  imenovanju člana Upravnog odbora JZU Dom zdravlja Kalesija iz reda Ministarstva zdravstva TK-a. Usvojena je inicijativa Komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja za općinu Kalesija  da se pristupi uređenju spomen obilježja i pristupnih puteva do ovih lokacija.

Vijećnici SDP-a su se na ovoj sjednici vijeća pojavili u crnim majicama, sa natpisom „BITNO JE BITI BOŠNJAK“, kako bi dali podršku kampanji koja se ovih dana provodi u našoj zemlji, a s ciljem podizanja svijesti o značaju nacionalnog izjašnjavanja na predstojećem popisu stanovništva.

 

M.Zulić/Radio Feral.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: