Općinsko vijeće Kalesija: Među vijećnicima i dva doktora nauka

Novi saziv Općinskog vijeća Kalesija činit će čak deset političkih subjekata. Najviše vijećnika imat će SDA – 8, SDP će imati 6, NSRZB 3, pod v avijećnika će imati BPS, SBiH i SBB i po jednog vijećnika SDU, Snaga ekonomskog pokreta (SEP) i A SDA. Predstavnik nacionalnih manjina u Vijeću bit će “Turčin” Mehmed Suljkanović – Meho.
Vijećnici iz SDA su: Nedžad Džafić, Fetah Hujdur, Hasiba Kurtić, Mujo Mujkić, Adnan Kamerić, Mujo Mešanović, Nihad Hamzić i Ferid Smajić. SDP-ove vijećnike čine Muhamed Osmanović, Selmir Buljkić, Amir Barčić, Enes Idrizović, Galib Softić i Hasan Ćorsuljić.

Osam starih vijećnika

Iz Narodne stranke radom za boljitak mjestu u OV Kalesija izborili su: Zijad Suljkanović, Kadira Suljkanović i Elvir Brkić. BPS-ovi vijećnici su dr. Asim Mehmedović i doc. dr. Sead Selimović. Stranku za BiH će predstavljati Esad Čanić i Denis Omerbegović, a Savez za bolju budućnost Fikret Suljkanović i Edis Sakić. Kao jedini predstavnici svojih stranaka, u Vijeću će biti i Kasim Selimović (SEP), Ramiz Baručić (SDU) i Muhamed Alić (A SDA).
Osam vijećnika su bili i u starom saziv OV Kalesija: Fetah Hujdur i Ferid Smajić (oba SDA), Muhamed Osmanović, Amir Barčić i Enes Idrizović (SDP), Zijad Suljkanović i Kadira Suljkanović, koji su u prošlom sazivu u Vijeće ušli kao članovi S BiH, a sada su mandate izborili kao članovi NS radom za boljitak, i Muhamed Alić (A SDA).
Kalesijce raduje činjenica da su, prvi puta, među vijenićnicima nalaze i dva doktora nauka. Riječ je o Muhamedu Aliću, koji je nedavno postao doktor ekonomskih nauka, i doc. dr. Seadu Selimoviću, profesoru na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Selimović za jedan glas bolji od Husića

Najmlađi vijećnik je Adnan Kamerić iz SDA koji ima 24 godine. U Kalesiji nije bila tijesna samo trka za načelnika, u kojoj je Rasim Omerović, kandidat SDA, za samo 48 glasova pobijedio Dževada Hadžića iz SDP-a. Vrlo tijesno je bilo i u borbi za mjesta u Vijeću unutar pojedinih stranaka. Tako je na listi BPS-a doc. dr. Sead Selimović za samo jedna glas bio bolji od dr. Damira Husića i kao drugi na listi ušao u Vijeće. Prvi na listi BPS-a bio je dr. Asim Mehmedović. Zanimljivo je da je među kandidatima za OV bio i nezavisni kandidat Nurif Herić koji je dobio – nula glasova. Čak ni on sam za sebe nije glasao.

Kalesijske novine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: