Nema smjena čelnih ljudi u Kalesiji, Osmanović povukao dnevni red

Nema smjene predsjedavajućeg općinskog vijeća Kalesija, Esada Čanića i opoziva općinskog načelnika, Nedžada Džafića. Naime, na početku 4.vanredne sjednice Općinskog vijeća, Muhamed Osmanović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a je kao ovlašteni predlagač  povukao kompletan dnevni red ove sjednice, nakon čega je ubrzo zaključena sjednica.

Osmanović je zbog nepostojanja vijećničke većine donio ovakvu odluku, s obzirom da se neko od 14 vijećnika, koji su najavili forrmiranje nove vijećničke većine, priklonio aktuelnoj vlasti u Kalesiji.

Ovim je stavljena tačka na ranije najavljene izjave o formiranju nove vijećničke većine i smjene čelnika izvršne i zakonodavne vlasti u Kalesiji.

——————————————————————————————————————-

IZ MINUTE U MUNUTU

10:23 – Završena je vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija. Muhamed Osmanović (predsjednik Kluba vijećnika SDP-a) je kao ovlašteni predlagač povukao dnevni red današnje sjednice. Dakle, neće biti smjene predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija, Esada Čanića i opoziva načelnika općine Kalesija, Nedžada Džafića.

10:22 – Esad Čanić je zaključio raspravu.

10:20 – Vijećnicima se obratio i načelnik Nedžad Džafić, koji je izrazio žaljenje što je došlo do povlačenja dnevnog reda, jer je Kalesija bila opterećena ovim pitanjima. Kao općinski načelnik imao sam želju da se otvoreno rasprave sva sporna pitanja u vezi sa radom načelnika općine Kalesija, kazao je načelnik Džafić. Dodao je da je želio čuti razloge zbog kojih je zadražen njegov opoziv.

10:18 – Muhamed Osmanović je kazao da će deset potpisnika inicijative sredstva sa današnje sjednice vijeća usmjeriti u korist Udruženja građana “Osmjeh nade” – Kalesija.

10:16 – Osmanović je kazao ga Čanić nikada nije zvao po ovom pitanju.

10:15 – Esad Čanić, predsjedavajući vijeća je kazao da je sazvao vanrednu sjednicu vijeća jer nije želio da se remeti rad redovne sjednice Općinskog vijeća. Istakao je da je raspoložen da razgovorom i saradnjom prevaziđu nastale probleme.

10:14 – Muhamed Osmanović povukao dnevni red današnje vanredne sjednice vijeća.

10:10 – Muhamed Osmanović (predsjednik Kluba SDP-a) – obrazložio proceduru predlaganja dnevnog reda današnje sjednice vijeća. Osmanović smatra da je povrijeđen Poslovnik o radu.

– U inicijativi za sazivanje sjednice vijeće ne postoji niti jedan argument da se sazove vanredna sjednica Općinskog vijeća, jer to Poslovnikom nije regulisano, naglasio je Osmanović. Prema njegovm mišljenju nije bilo potrebe za sazivanje vanredne sjednice vijeća, već je pomenuta inicijativa mogla naći na dnevnom redu redovne sjednice Općinskog vijeća. Vanredna sjednica vijeća je sazvana onog trenutka kada je  obezbijeđena vijećnička većina od strane aktuelne vlasti, rekao je Osmanović. Dodao je da je bilo pritisaka na vijećnike koji su potpisali inicijativu. Povukao dnevni red ove sjednice

10:05 – Počela vanredna sjednica vijeća. Prisutno 26.vijećnika. Nije prisutan Edis Sakić (SBB).

vijece - 02.07

9:57 – Očekuje se početak 4.vanredne sjednice Općinskog vijeća Kalesija.

DNEVNI RED

  1. Razmatranje i usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Općinskog vijeća Kalesija.
  2. Razmatranje Odluke o razrješenju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija.
  3. Razmatranje i usvajanje Odluke o izboru Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija.
  4. Razmatranje i usvajanje Inicijative o opozivu načelnika općine Kalesija,
  5. Razmatranje i donošenje Odluke o stavljanju van snage Odluke o imenovanju i utvrđivanju mjesečne naknade za rad u Upravnom odboru JZU „Dom zdravlja“ Kalesija.
  6. Razmatranje i usvajanje Zaključka Općinskog vijeća Kalesija.

Općinsko vijeće Kalesija će na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrati inicijative o smjeni predsjedavajućeg vijeća, Esada Čanića (SBiH) i opozivu načelnika Nedžada Džafića (SDA). Inicijativu je pokrenula grupa od 10 vijećnika (SDP-5, Za bolju Kalesiju – 4 i Zijad Suljkanović predsjednik Kluba Narodne stranke Radom za boljitak).

Ova grupa  vijećnika je 22.juna Općinskom vijeću uputila zahtjev za održavanje sjednice vijeća na kojoj bi se razmatrala Odluka o smjeni predsjedavajućeg Općinskog vijeća, izboru njegovog nasljednika i inicijativa o opozivu načelnika općine Kalesija Nedžada Džafića.

Istog dana, pomenuta grupa vijećnika je održala press konferenciju na kojoj su saopćili da je formirana nova vijećnička većina u Kalesiji koja ima 14 ruku u Općinskom vijeću ( SDP – 5, Za bolju Kalesiju – 4, NSRZB – 3, SBB – 2 vijećnika), a da postoji mogućnost da se većina proširi na 17 vijećnika.

Međutim, najavljene smjene, sudeći po reakcijama, nisu izazvale zabrinutost kod predsjedavajućeg Čanića i načelnika Džafića, na osnovu čega se može zaključiti da imaju skrivene adute, koji bi im omogućili da zadrže postojeće pozicije.

Ovih dana u javnosti su se pojavile špekulacije da novoformirana vijećnika većina na današnjoj sjednici neće imati svih 14 vijećnika, jer postoji mogućnost da se neko iz ove grupe vijećnika ne pojavi na današnjoj vanrednoj sjednici vijeća.

U takvom odnosu snaga ne bi došlo do najavljenih smjena.

Međutim, da se ne bi bavili predviđanjima sačekat ćemo početak današnje 4.vanredne sjednice Općinskog vijeća, čiji je početak zakazan za 10 sati.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: