OPĆINSKO VIJEĆE KALESIJA ĆE NA TEMATSKOJ SJEDNICI ODLUČITI O PROGRAMU GOSPODARENJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM

Općinsko vijeće Kalesija je na današnjoj sjednici usvojilo Odluku o uslovima i načinu davanja u zakup prostorija u vlasništvu općine Kalesija i Odluku o utvrđivanju naknade predsjedniku i članovima općinske izborne komisije Kalesija.

 

Posebno interesovanje vijećnika izazvala je rasprava o Programu gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području općine Kalesija.

 

Ovim Programom utvrđene su lokacije, površina, uslovi i način dodjele u zakup i koncesiju državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija u površini od 2.057 hektara.  S obzirom da se radi o jednom od najznačajnih Programa na području općine, čije će provođenje direktno uticati na sveukupni razvoj poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanja na ovom području, vijećnici su uložili veliki broj primjedbi na predloženi Program.

 

 

Nakon obavljene rasprave i iznesenih primjedbi i sugestija, općinski načelnik je, kao ovlašteni predlagač, sa dnevnog reda povukao Program gospodarenja državnim poljoprivredim zemljištem. Na kraju je odlučeno je da u se do kraja jula održi tematska sjednica Općinskog vijeća Kalesija na temu: „Program gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem na području općine Kalesija“.

U ovom periodu će biti upućen poziv svim zainteresiranim stranama, a posebno Udruženjima koja okupljaju poljoprivrednike da dostave svoje mišljenje na predloženi Program. Potom će se, na tematskoj sjednici pokušati pronaći najkvalitetnije rješenje, kojim bi bili zadovoljeni interesi domaćih i inozemnih preduzeća koja su zainteresovana za koncesiju i zakup velikog dijela državnog poljoprivrednog zemljišta i individualnih poljoprivrednih proizvođača koji trenutno obrađuju dio državnog zemljišta.

 

Do kraja sjednice razmatrane su još Informacije o radu inspekcije, provođenje Odluke o komunalnom redu i bespranoj gradnji, stanju poljoprivredne proizvodnje, dodjeli nepovratnih kredita boračkoj populaciji, stipendiranju učenika i studenata i stanju kulture, fizičke kulture i informisanja na podrčju općine Kalesija.

 

Također, Općinsko vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo zaključak kojim podržava prenos nadležnosti osnovnog obrazovanja sa kantonalnog na općinski nivo, a da pritom obavezno moraju biti prenesena i sredstva za realizaciju obaveza za ove namjene.

 

M. Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: