Općinsko vijeća Kalesija razmatra Nacrt budžeta za 2016. godinu

Općinsko vijeće Kalesija će na narednoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 29.oktobra, razmatrati Nacrt budžeta općine Kalesija za 2016. godinu. Predloženi Nacrt budžeta za narednu godinu iznosi oko 7,5 miliona KM.  Međutim, zabrinjava činjenica da će, prema podacima nadležne Službe, ostvareni budžet općine Kalesija za ovu godinu biti manji za oko 2 miliona maraka. Naime, budžet za 2015. godinu je planiran u iznosu od oko 8,5 miliona KM, ali nešto više od dva mjeseca prije isteka kalendarske godine procjenjuje se da planirani iznos budžeta neće biti ostvaren u očekivanom iznosu i da  će budžet za 2015. godinu iznositi oko 6,5 mliona KM.

nacrt

Dakle, evidentno je da je budžet općine Kalesija posljednjih nekoliko godina u konstantnom padu i da je skoro prepolovljen u odnosu na 2008. godinu, kada je iznosio blizu 12 miliona maraka.

budzet 2009

Pored Nacrta budžeta, pred vijećnicima će se naći Odluka o osnivanju Centra za podršku poduzetništvu sa inkubacionim kapacitetima, čije će sjedište biti u Gradskoj dvorani u Kalesiji, koja je u fazi izgradnje.  U obrazloženju ove odluke navodi se da je Općina Kalesija, zajedno sa Gradom Tuzla, Općinom Srebrenik i BIT Centrom Tuzla, partner na projektu „Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća (MSP) u Tuzli i susjednim općinama – BESt 4 SMEs“, kojeg provodi Udruženje za razvoj NERDA. Opći cilj projekta je unapređenje poslovnog okruženja i povećanje mogućnosti za zapošljavanje kroz inovacije u Tuzli i susjednim općinama.

Općinsko vijeće Kalesija će na 29.redovnoj sjednici još razmatrati Odluku o utvrđivanju standarda, kriterija i postupka imenovanja na pozicije u reguliranim organima općine Kalesija, Program zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Kalesija u zimskoj sezoni 2015/2016. godine.

Kalesijski vijećnici će još razmatrati Nacrt Prostornog plana općine Kalesija za period 2011 – 2031.godine,  Informaciju o stambenom zbrinjavanju porodica sa područja ugroženih poplavama i klizištima u 2014.godini na području općine Kalesija i sanacijama objekata i zemljišta na ugroženim područjima i Nacrta Zakona o oružju i municiji.

 

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: