OPĆINA ŽIVINICE NE MOŽE BJANKO DAVATI GARANCIJE NA KREDIT

ZivinicePredsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Began Muhić kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da je na današnjoj vanrednoj sjednici Vijeća razmatrano stanje i plan revitalizacije privrednog društva “Konjuh” Živinice.

Muhić je pojasnio da je na sjednici izražena spremnost da Vijeće donese odluku o davanju garancije Razvojnoj banci Federacije BiH za odobravanje kreditnog zaduženja preduzeću u vrijednosti od dva miliona KM.

Radnici drvoprerađivačkog preduzeća “Konjuh” iz Živinica jučer su postavili improvizirano šatorsko naselje ispred zgrade Općine Živinice te su najavili da će tamo ostati sve dok njihov zahtjev, da ova općina bude garant za kredit od dva miliona KM, ne bude ispoštovan, što je za Agenciju FENA ranije kazao predsjednik Sindikata preduzeća “Konjuh” Mevludin Trakić.

Muhić naglašava da je, prije usvajanja odluke o davanju garancije Razvojnoj banci FBiH, Općinsko vijeće Živinice zatražilo od Skupštine privrednog društva “Konjuh” i uprave preduzeća da u vrijednosti tražene garancije Općini Živinice osigura zalog u nekretninama tj. u zemljištu u vlasništvu preduzeća.

Vrijednost tog zemljišta trebala bi utvrditi komisija za procjenu prometne vrijednosti nepokretnosti prava Općine Živinice, a Vijeće je zadužilo općinskog načelnika Hasana Muratovića i službe da pripremi konačan tekst odluke o davanju garancije Razvojnoj banci Federacije BiH.

– Ovu odluku Vijeće bi trebalo usvajati po hitnom postupku. Čim skupština preduzeća završi svoj dio posla Općinsko vijeće Živinice će donijeti odluku – najavio je predsjedavjući Općinskog vijeća Živinice Began Muhić, dodajući da nema komentara na nezadovoljstvo radnika ovakvim ishodom sjednice.

Pojasnio je da je ovo jedino moguće rješenje i maksimum onoga što Općina može učiniti za to preduzeće, te dodao da bi sada vlasnik preduzeća trebao da ustanovi da li želi spašavati “Konjuh” ili će ga dati u stečaj.

– Općina nema pravo da bjanko daje garanciju jer bi to značilo da daje grant od dva miliona KM, smatram da za to nemamo saglasnost ni 100.000 građana Živinica – kazao je Muhić.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.