OPĆINA KALESIJA POZIVA VLADU TK DA RIJEŠI PROBLEM ZAKUPA DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Saopćenje za javnost oglasio se kabinet načelnika općine Kalesija, u kojem upozoravaju na indolentan odnos Vlade TK-a spram rješavanja problema zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija. 

Javnost općine Kalesija i šire, upoznata je o postupku, načinu i toku dodjele u zakup držvnog poljoprivrednog zemljišta u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, kojim se građanima omogućava korištenje zakupljenog zemljišta na duži period, tj. do 10 godina. Ono o čemu javnost i korisnici državnog poljoprivrednog zemljišta, koji su na osnovu Odluke o izboru najpovoljnijih ponuda, sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, zaključili ugovore o zakupu još prije početka proljetne sjetve ove godine, nisu upoznati, jeste da isti još uvijek formalno-pravno nisu ušli u posjed i pravo korištenja zakupljenog zemljišta.

 

Zakupci nisu uvedeni u posjed

 

Od tada do danas zakupci poljoprivrednog zemljišta nikada nisu uvedeni u posjed niti su stekli legitimno pravo korištenja i obrade istog. Od tada pa sve do danas općina Kalesija vodi administrativnu bitku sa Vladom Tuzlanskog kantona i nadležnim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tražeći od istih zakazivanje sastanka sa svim relevantnim faktorima, u cilju uvodenja poljoprivrednika – zakupaca u posjed poljoprivrednog zemljišta.

Svoje dopise smo uputili: 23.07.2012. godine, 14.08.2012. godine, 09.11.2012. godine i 20.11.2012. godine. Gospoda iz Vlade TK i nadležnog ministarstva se nisu udostojili ni da odgovore na zahtjeve, a kamoli da preduzmu bilo kakve mjere, zaboravljajući da su tu zbog građana, zbog razvoja Kantona, pa i poljoprivrede, koja je u Tuzlanskom kantonu vrlo važna i vodeća grana privrede, za koju su isti i najviše odgovomi. Indolentnim odnosom spram ovog problema, dolili su ulje na vatru, kada se uzme u obzir da je u ovoj godini prirodna nepogoda suše prouzrokovala nesagledive posljedice u poljoprivrednoj proizvodnji, što je direktno uticalo na rast cijena životnih namirnica, a stočni fond je skoro raspolovljen.

 

Štetu trpe i pojoprivrednici, i Kanton i Općina

 

Pored štete za poljoprivrednike, štetu trpi i Tuzlanski kanton i općina Kalesija, jer oni poljoprivredni proizvođači koji su ušli u posjed i obrađuju zemlju, istu ne plaćaju, jer nisu zvanično uvedeni u skladu sa zaključenim ugovorom.

Općina Kalesija i njeno rukovodstvo će ostati uz svoje građane i poljoprivredne proizvođače, ali u ovom slučaju postoje zakonske barijere koje nisu općini dale mogućnost da dodjeljuje i zaključuje ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima, pa u tom slučaju i sami snosimo posljedice indoletnog ponašanja Vlade TK, samo ne znamo do kada, valjda njima proljetne i jesenje sjetve nikada neće nestati, a poljoprivredni proizvođači i pošteni građani će i dalje nizati gubitke i štete za koju nisu ništa krivi.

Ovim putem javno pozivamo Premijera Vlade TK i Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK da zakažu sastanak i ovo pitanje definitivno riješe, kaže se u saopćenju za javnost Općine Kalesija koje je potpisao načelnik Rasim Omerović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: