Općina Kalesija poziva građane da preduzmu mjere uklanjanja i uništavanja ambrozije

Služba za poljoprivredu, budžet i inspekcijske poslove općine Kalesija uputila je saopćenje za javnost u kojem pozivaju građane  da preduzmu mjera obaveznog uklanjanja i uništavanja ambrozije.

Već niz godina stanovnici naše općine pate od problema uzrokovanih alergijskim reakcijama na biljku ambrozija, ali i na druge alergene biljke.

Kako je naša općina u zoni koja ima vrlo veliku koncentraciju peluda ambrozije tokom cvjetanja ove biljke, potrebno je hitno preduzeti mjere za smanjivanje mogućnosti sazrijevanja biljke.

Zato apelujemo na građane  da u skladu sa  Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozija („Službene novine FBiH, broj: 51/09“),   preduzmu mjera obaveznog uklanjanja i uništavanja ambrozije.

Prema gore navedenoj Odluci obaveznici uklanjanja ambrozije su: vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta,  ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, te ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, i to u više navrata tokom vegetacijske sezone.

Da bi mjere ostvarile učinak potrebno je djelovati pravovremeno, odnosno prije vremena cvjetanja.

Budući da su najveći problem s ambrozijom  privatne parcele, molimo vlasnike da postupe sukladno gore navedenoj Odluci, jer se ne pridržavanje iste kažnjava novčanom kaznom, navode iz Službe za poljoprivredu, budžet i inspekcijske poslove općine Kalesija.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: