OPĆINA KALESIJA: POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU STUDENATA (FOTO)

Budžetom općine Kalesija za 2012. godinu planirana su sredstva  od 80 hiljada KM za stipendiranje studenata sa područja kalesijske općine. Nakon objavljenog javnog poziva, Komisija za dodjelu općinskih stipendija je, na osnovu kriterija, odabrala 74 studenta sa područja općine Kalesija sa kojima su danas potpisani ugovori o stipendiranju. Pored studenata stipendije su dodijeljene i za pet učenika generacije iz Osnovnih škola i jednog učenika generacije iz MSŠ Kalesija. Stipendije je po automatizmu dobilo 36 studenata, koji su i proteklih godina dobijali stipendije, a koji su do kraja prošle godine dostavili uvjerenje da su upisali narednu godinu.Poprvi put je ugovor o stipendiranju potpisalo novih 38 studenata, koji će, također, imati mogućnost produženja stupendije i narednih godina ukoliko u roku polože sve ispite i upišu narednu godinu. Rasim Omerović, kalesijski načelnik, je, obraćajući se studentima, kazao da Općina Kalesija svake godine izdvaja sve više sredstava za nadarene učenike i studente.

 

–         Općina Kalesija je do sada svake godine povećavala sredstva za stipendiranje najboljih učenika i studenta i sa takvom praksom će nastaviti i u budućnosti, jer želimo na adekvatan način nagraditi najbolje studente iz Kalesije, kazao je načelnik Omerović i upozorio stidente, koji po prvi puta potpisuju ugovor,e da na vrijeme prilože potrebnu dokumentaciju po završetku akademske godine, kako bi i naredne godine dobili stipendiju.

Među potpisnicima ugovora o stipendiranju najviše je studenata Ekonomskog fakulteta (13), slijede studenati Filozofskog fakulteta (12) i  Medicinskog fakulteta (9). Najmanje studenata koji su potpisali ugovore o stipendiranju je na tehničkim fakultetima, po jedan na Mašinskom i Arhitektonskom fakultetu. Zanimljivo je da je među ovogodišnjim korisnicima općinskih stipendija 52 djevojke, dok su 22 muškarca ostvarila pravo na stipendiranje. Potpisivanjem ugovora o stipendiranju Općina Kalesija je preuzela obavezu da studentima narednih deset mjeseci isplaćuje stipendije u iznosu od po 100 KM, dok će učenici generacija iz Osnovnih škola mjesečno dobijati po 50 KM.

 

M.Zulić

FOTO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: