Općina Kalesija: Neće biti povećanja cijene odvoza smeća

U cilju pravovremene i tačne informisanosti građana Kalesije, kao i suzbijanja širenja glasina i dezinformacija od strane pojedinih subjekata loših namjera, dajemo sljedeće saopćenje:

Za građane Kalesije u narednom periodu nema povećanja cijena usluga odvoza smeća niti povećanja cijene potrošnje vode.

Obzirom da su na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća predmet rasprave bile neke tačke koje se tiču komunalnih usluga za građane općine Kalesija, posebno razmatranje i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o visini naknade za deponovanje čvrstog komunalnog otpada i informaciju o stanju vodosnabdijevanja, koje su u javnosti od strane određenih subjekata iskorištene kao prijetnja novim nametom građanima i udarom na njihov džep možemo reći da je istina sljedeća:

  1. Kada je u pitanju proces upravljanja krutim otpadom općina Kalesija je u odnosu na druge općine Tuzlanskog kantona uradila mnogo više. Poslije neuspješnog kantonalnog projekta izgradnje kantonalne deponije planirane za izgradnju u Huskićima u općini Lukavac, općina Kalesija nije čekala već je odmah pristupila novom projektu izgradnje Regionalne deponije Crni Vrh zajedno sa općinama Sapna, Zvornik, Osmaci, Šekovići ,Milići, Bratunac, Vlasenica i Srebrenica. Projekat izgradnje ove deponije je, usljed elementarne nepogode u proljeće 2014. godine bio usporen, međutim uskoro će biti završen i za par mjeseci početi sa radom. Projekat se radi sredstvima Svjetske banke, a kreditno zaduženje je na općinama koje su osnivači ovog preduzeća. Zaživljavanjem ovog projekta učinićemo korak naprijed u kvalitetnijem upravljanju krupnim otpadom čiji će efekti u očuvanju čovjekove okoline i higijene biti evidentni. Istovremeno, od strane Vlade Federacije BiH su općini Kalesija, zahvaljujući našoj aplikaciji, doznačena značajna sredstva za tehničko zatvaranje privremene deponije Vis. S tim u vezi, u narednom periodu, naš prioritet je poboljšanje kvaliteta komunalnih usluga i povećanje broja korisnika, a ni u kom slučaju povećanje cijene za te usluge.
  2. Po pitanju cijene za potrošnju vode u domaćinstvima općina Kalesija uopće ne razmatra mogućnosti povećavanja cijene. Naprotiv, naš cilj je da sva domaćinstva u naseljima na području kalesijske općine dobiju izgrađene funkcionalne vodovodne sisteme i kontinuirano snabdijevanje vodom. Zato, kako smo i ranije informisali građane, ponavljamo da u saradnji sa JP “ViK” Kalesija vodimo aktivnosti na izgradnji vodovoda Kikači-Kundakovići, zatim novoformiranim naseljima Memići i Zates, a uskoro i u Miljanovcima, zaseok Gaj. Također, vodimo aktivnosti na iznalaženju novih izvorišta pitke vode, kao i povećanja kapaciteta postojećih izvora, tako da smo u pripremi za izvođenje istraćnih radova na lokaciji Krušik.

Imajući u vidu evropsko opredjeljenje BiH, kao građani BiH moramo se pridržavati Evropske direktive za otpad koja je uspostavila zakonski okvir za tretman otpada unutar zajednice sa ciljem da zaštitimo okoliš i zdravlje ljudi kroz smanjenje proizvodnje otpada, prevenciju štetnih efekata proizvodnje otpada i načina upravljanja otpadom.

Ponavljamo da općinska administracija ne planira nikakva povećavanja cijena  za usluge odvoza smeća i potrošnje vode kako određeni subjekti šire dezinformacije, već poziva sve građane da putem svojih predstavnika u mjesnim zajednicama evidentiraju potrebe, utvrđuju prijedloge i prioritete problema za rješavanje u cilju poboljšanja kvaliteta života svih građana Kalesije.

 

 

 

Po ovlaštenju općinskog načelnika:

Mešić Ismet, dipl. ing. maš.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: