Omerović i Muratović idu u federalni Parlament: Novi izbori u Kalesiji i Živinicama

Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu najvjerovatnije raspisati prijevremene izbore za načelnike općina Kalesija i Živinice, jer su aktuelni načelnici na oktobarskim izborima izabrani na nove pozicije.

Naime, Rasim Omerović (SDA), načelnik Kalesije, i Hasan Muratović (SDPBiH) kao načelnik Živinica, voljom birača u izbornoj jedinici 4, izabrani su u Parlament Federacije BiH. Omerović je dobio značajan broj glasova, ali ipak će u Parlament ući zahvaljujući kompenzacijskoj listi. S obzirom na to da će obojica, nakon užarene načelničke, prihvatiti dosta lagodniju poslaničku fotelju, Centralna izborna komisija dužna je raspisati prijevremene izbore.

60 dana

Hajrudin Huseinović, predsjednik Općinske izborne komisije u Kalesiji, pojasnio nam je da načelnici najprije, nakon što prihvate mandat u Parlamentu, trebaju podnijeti ostavku na mjesto načelnika zbog nespojivosti funkcija.

– Ima jedan poseban formular, koji načelnik ispuni kada podnosi ostavku. Mi to šaljemo u Centralnu izbornu komisiju u Sarajevo, a nakon čega oni donose odluku o prestanku mandata. Najvažnija je stvar da se od prestanka mandata u roku od 60 dana moraju održati izbori, kazao nam je Huseinović, dodajući da se trebaju obaviti još brojne procedure kako bi se organizovali prijevremeni izbori.

Dodao je da, nakon što iz CIK-a stigne potvrda o prestanku mandata načelnika, Općinsko vijeće bira vršioca dužnosti općinskog načelnika, koji će na toj poziciji biti dok se ne okončaju izbori. Međutim, Huseinović nam je kazao da ova procedura, koja će dovesti do izbora novog načelnika, još nije započela.

Kandidati

A kada je u pitanju općina Kalesija, nezvanično se može čuti da je na Izvršnom odboru općinske SDA donesena odluka da će Nedžad Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća, biti vršilac dužnosti načelnika. Članovi Izvršnog odbora birali su između Džafića i Zijada Kulanića, zaposlenika u Općini Kalesija. Kako se može čuti, Džafić, inače predsjednik SDA u Kalesiji, jedan je od najozbiljnijih kandidata za budućeg načelnika. S druge strane, najveći rival ove stranke – SDP najvjerovatnije će kandidovati doktora Muhameda Osmanovića.

Kada je riječ o općini Živinice, još nije poznato ko će se uključiti u borbu za nasljednika Hasana Muratovića. I u ovom slučaju će kandidati SDA i SDP-a voditi veliku bitku. Posljednjih dana spominje se i ime Samira Kamenjakovića, poslanika NS Radom za boljitak u Skupštini TK-a. No, još nije poznato da li će se on uključiti u bitku za načelnika.

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.