ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA VLADE TUZLANSKOG KANTONA

Vlada Tuzlanskog kantona održala je večeras vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana samo jedna tačka dnevnog reda, a to je eskalacija sukoba koji su izbili na protestima radnika pet firmi, koji već godinama pokušavaju ostvariti svoja ugrožena prava.

Premijer TK Sead Čaušević, osudio je napade na policijske službenike i zgradu Vlade TK, ocijenivši sukobe planiranim i smišljenim. Istakao je i da cilj protesta nije bio da se pokuša dogovorom doći do rješenja radničkih problema te da su radnici Polihema, Dite, Konjuha, Resodguminga i ostali iskorišteni.

-Iza protesta stoji neformalna grupa okupljena na društvenim mrežema pod nazivom “Udar”. Moj prijedlog je bio da predstavnici radnika dođu na razgovore, ali su se sa zahtjevom pojavili i članovi te neformalne grupe, čije zahtjeve u ovom momentu nije realno razmatrati. Nažalost, došlo je do sukoba u kojem su povrijeđeni građani i policija, a neko za to mora odgovarati. Na policijskim snagama je da utvrde ko je kriv za današnji događaj – kazao je Čaušević.

Ministar MUP-a TK Zoran Teofilović istakao je da su članovi grupe “Udar” pismom obavijestili MUP TK dva dana ranije o mogućim posljedicama.

-Javni red i mir narušen je u 11.30 sati. Fizički su napadnuti policajci i zgrada Vlade TK. Uočeno je organizovano, ranije pripremljeno donošenje kamenja u gajbama, te jaja kojima su gađani policajci – kazao je Teofilović.

Komesar Samir Aljukić na večerašnjoj sjednici naglasio je da je pričinjena veća materijalna šteta. Sve je zabilježeno kamerama, a organizoatori ovog događaja bit će procesuirani.

-Privedeno je 27 lica, a povrijeđeno je 17 policijskih službenika i osam građana. Od 27 privedenih i saslušanih, 22 su puštena, dok je pet zadržano u pritvoru. Istraga je u toku i mi ćemo procesuirati sve one koji su odgovorni za ovo. Oštećeno je 11 automobila, a pričinjene je veća materijalna šteta na zgradi Vlade TK i okolnim zgradama – kazao je Aljukić.

Policija je protiv 22 učesnika događaja podnijela prekršajne naloge, dok je za tri učesnika određen pritvor. Dva učesnika su u fazi krim obrade, nakon čega će biti poznato u kojem će smijeru ići istraga i protiv njih. Novi protesti u Tuzli najavljeni su u četvrtak za 12 sati.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.