Održan sastanak ”KONSULTATIVNOG KOMITETA OPĆINE KALESIJA”

1Na prijedlog komandira PS Kalesija samostalnog inspektora Fahrudina Rožnjakovića, općinski načelnik gospodin Rasim Omerović je na osnovu člana 15. Zakona o principima lokalne samouprave ( ”Sl. novine FBiH” br.49/06), člana 56. Statuta općine Kalesija (”Sl. glasnik općine Kalesija” br.10/07, 7/08, 10/11 i 3/12) je dana 26.02.2013. godine donio Rješenje o imenovanju Konsultativnog komiteta u koji su imenovani:

  1. Fahrudin Rožnjaković, komandir PS Kalesija, za predsjednika,
  2. Faruk Džambić, zamjenik komandira PS Kalesija, za člana,
  3. Enver Mešić, načelnik OKP PU Kalesija, za člana,
  4. Mehmedalija Hodžić, RPZ službenik PS Kalesija, za člana,
  5. Nedžad Džafić, predsjedavajući općinskog vijeća, za člana,
  6. Ljubica Radić, referent za povratak u općinu Kalesija, za člana,
  7. Vujadin Tomić, predsjednik SGV Kalesija, za člana,
  8. Mustafa Križevac, koordinator povjerenika MZ, za člana i
  9. Fahzeta Valjevac, predstavnik građana općine Kalesija za člana.

Dana 15.04.2013. godine predsjedavajući Konsultativnog komiteta općine Kalesija sazvao je sastanak na kojem je članove komiteta upoznao o razlozima formiranja Konsultativnog komiteta, o njegovim budućim aktivnostima kao i o zadacima istog.

Zadatak Konsultativnog komiteta je unapređenje partnerskih odnosa sa društvenom zajednicom kroz realizaciju projekta ”Rad policije u zajednici” a samim tim će raditi na analiziranju bezbjedonosne situacije na području općine Kalesija, posebno u oblasti praćenja stope kriminaliteta i stepena otkrivanja kriminaliteta, njegovim uzročnicima, unapređenje saradnje i razmjene informacija između policijskih organa, općinskog vijeća, povratničke populacije i domicilnih građana općine Kalesija te da nadležnim organima prezentira uočene probleme i da da svoje mišljenje o načinu njihovog rješavanja.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj bezbjedonosnoj situaciji iz oblasti stanja kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbijednosti saobraćaja gdje je u protekla tri mjeseca upoređujući sa pokazateljima iz istog perioda prošle godine došlo do poboljšanja stanja po svim segmentima. Takođe potrebno je naglasiti dobru saradnju službenika policije i lokalne samouprave sa povratničkom populacijom gdje nema zabilježenih međunacionalnih sukoba na području općine Kalesija niti napada na povratnike, njihovu imovinu, vjerske i sakralne objekte.

U narednom periodu sastanci Konsultativnog komiteta općine Kalesija održavat će se svakog mjeseca o čijim aktivnostima će javnost biti upoznata.

 

(Odjeljenje za informisanje PS Kalesija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: