Odgovor Bosanca na patnje palestinskog naroda

John Ćurovac, 34-godišnji Bosanac, koji je 1992. s porodicom izbjegao iz Goražda u Švedsku, izazvao je veliku pažnju u tamošnjim medijima zbog nedavne odluke da u trgovačkom centru čiji je on vlasnik, u gradu Veksjo, potpuno bojkotira proizvode iz Izraela.

Ćurovac, koji ima državljanstvo Švedske, odlučio se na taj korak nakon napada izraelske mornarice na konvoj brodova s humanitarnom pomoći za Gazu.

Odriješene ruke

Duboko ga je pogodila patnja Palestinaca, jer je zbog rata i sam morao napustiti svoje ognjište. – Jedan dan se čovjek probudi i ima osjećaj da taj dan nije isti kao prije. To se meni desilo. Čim sam vidio vijesti na TV-u o napadu na humanitarni brod, donio sam odluku o bojkotiranju proizvoda iz Izraela. Potom sam razgovarao i s ljudima u centrali ICA-e i pitao koja su moja prava. Budući da je trgovački centar 99 posto moje vlasništvo, dali su mi odriješene ruke. Istina, upozorili su me da pazim na posljedice, jer se svašta može desiti. Ali, ja sam bio spreman na sve – priča za „Avaz“ Ćurovac.

Postavio je plakate po gradu Veksjo i na ulazu u svoj trgovački centar, koji je ujedno dio velikog trgovačkog lanca „ICA Supermarket“, pozivajući na bojkot izraelskih proizvoda. – Napisao sam: „Rekli smo – nikad više Aušvic, a Palestinu gledamo 40 godina uživo.“ Pozvao sam kupce da nam pomognu kako bismo pomogli Palestini, ali i Izraelu. Rekao sam da ono što mi možemo uraditi jeste da bojkotiramo proizvode iz Izraela do trenutka dok narod Gaze ne bude slobodan i dok se Izraelci na budu odnosili prema Palestincima kao ljudima.  Vijest se brzo proširila – priča Ćurovac.

Poziv doktora

U međuvremenu je iz centra izbacio sve izraelske proizvode koje je ranije nabavio. Riječ je o voću i povrću, raznim konzervama i asortimanu proizvoda za vegetarijance. Također, pronašao je i spisak izraelskih proizvoda koji su u prodaji pod markicama Njemačke, Engleske, Francuske…  – Već prve sedmice dobio sam 600 elektronskih poruka iz cijelog svijeta. Čak 5.400 ljudi priključilo se mojoj grupi na Facebooku, od kojih su većina Šveđani. Čak me na privatni broj pozvao jedan doktor iz Izarela, tražeći objašnjenje zašto ovo radim. U jednom trenutku postao je agresivan i rekao da je „šteta što nas Srbi devedesetih nisu sve istrijebili iz BiH“! Također, na internetu se pojavila moja slika vezana uz sliku nacista iz Njemačke 1933. godine. To me strašno pogodilo – istakao je Ćurovac.

Uključila se ambasada
U slučaj se uključila i izraelska ambasada u Štokholmu. Kako nam je kazao Ćurovac, oni su zvali centralu ICA-e i pitali može li on biti isključen iz njihovog lanca. Kako saznajemo, više hiljada Palestinaca u Gazi potpisalo je peticiju u znak podrške Ćurovcu i njegovoj akciji protiv Izraela.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: