Od 1. jula jeftinije telefoniranje u inozemstvu

Od 1. jula i uoči početka sezone godišnjih odmora u Evropskoj uniji na snagu su stupili novi propisi kojim se smanjuje cijene roaminga koje plaćaju korisnici mobilnih telefona kada ih koriste u inozemstvu.

Od 1. jula primjenjuje se uredba kojom se dodatno smanjuje cijena roaminga i prvi put uvode ograničenja cijena za roaming kod prijenosa podataka, to jest za korištenje interneta na mobitelima, tabletima i prijenosnim računalima.

Operateri od 1. jula mogu zaračunati najviše 70 centi po mb, od 1. jula 2013. 45 centi, a od 1. jula 2014. najviše 20 centi.

Do danas nije bilo nikakvih ograničenja i operateri su dosad mogli sami određivati koliko će to naplaćivati. Također se uvode nove gornje granice za glasovne pozive i SMS poruke.

Od 1. jula, poziv s mobitela iz inozemstva s dosadašnjih 35 centi moći će koštati najviše 29 centi po minuti, a kod dolaznih poziva najviše 8 centi. Slanje poruka koštat će najviše 9 centi.

Po izračunima Evropske komisije, novo sniženja cijena roaminga trebalo bi donijeti poslovnim ljudima koji putuju unutar EU-a godišnju uštedu veću od hiljadu eura. Prosječna obitelj koja ljetuje u drugoj zemlji članici mogla bi uštedjeti 200 eura godišnje.

Proširuje se i sistem upozorenja na prevelike račune kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja po povratku s puta, prenosi poslovni.hr.

Od 1. jula ove godine, operateri će slati poruke svojim korisnicima kada se približe mjesečnom utrošku od 50 eura i kada se nalaze u zemljama izvan EU-a.

Komisija je postavila cilj da se do 2015. izjednači cijena korištenja mobilnih telefona u inozemstvu i kod kuće. Od 2014. uvodi se konkurencija na tržištu roaminga, što znači da će korisnici moći birati operatera koji nudi najniže cijene za usluge.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: