Objava rata kladioničarskoj mafiji

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta spreman je na borbu protiv međunarodne kladioničarske mafije svim sredstvima. Dogovorena je i saradnja s vladama, koja bi manipulatore dodatno zastrašila.

Od formiranja svjetske agencije protiv kladioničarske mafije za sada nema ništa, ali Međunarodni olimpijski odbor je spreman na sve, kako bi zaustavio daljnje manipulacije. Već dvije godine Interpol i sustavi za rano alarmiranje štite vrhunski sportski “proizvod” Olimpijadu. Sada Međunarodni olimpijski odbor želi spriječiti i opasnosti koje unosnom sportskom biznisu prijete “iznutra”.

Krovna organizacija je nacionalnim olimpijskim odborima i međunarodnim sportskim udrugama poslala pravilnik na temelju kojeg sportaši, treneri i dužnosnici mogu biti kažnjeni za ilegalno klađenje. Osim toga, planira se za početak iduće godine i održavanje konferencije na kojoj bi trebali sudjelovati brojni predstavnici vlada s ciljem da se dogovori suradnja kojom bi se stalo na kraj pošasti koja se sve više širi u svijetu sporta.

Prevare u kladionicama isto zlo kao i doping

Belgijanac na čelu Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge je vrlo ogorčen onim što u zadnje vrijeme izlazi na vidjelo. Danas se već čovjek može kladiti na to tko će napraviti dvostruku grešku u servisu ili kome će biti dosuđen prvi korner, kaže Rogge za kojega su prevare u kladionicama jednako zlo za sport kao i doping.

I predsjednik FIFA-e Joseph Blatter usporedio je tu nevidljivu opasnost koja prijeti sportu sa “zlim demonima”. Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Nijemac Thomas Bach je svjestan da se kladioničarski bossovi u Aziji zbog pojačanje suradnje MOO-a s nacionalnim vladama neće početi tresti od straha, ali smatra da je ova nova zastrašujuća mjera vrlo važna.

Podrška i iz sportskih udruga

I međunarodne sportske udruge pružile su punu podršku vodstvu Međunarodog olimpijskog odbora u njegovom naumu da učini sve kako bi zagorčao život manipulatorima u sportu. Od igara u Pekingu 2008. moraju svi sudionici potpisati da se neće kladiti na sportska natjecanja igara na kojima sudjeluju. Do sada je Olimpijada ostala pošteđena kladioničarskih skandala, ali Rogge se pribojava da to “neće tako vječno ostati”.

“Doping je opasnost koja je specifična za sport, klađenje pak predstavlja opću manipulaciju i korupciju”, naglasio je potpredsjednik MOO-a Bach. Tijesna suradnja s nacionalnim vlastima je od velike važnosti jer MOO ne može prisluškivati telefone, nekoga uhititi ili zatvoriti, to mogu samo vlade, rekao je prvi čovjek Olimpijskog odbora, 68-godišnji Rogge.

Zahtjeve za osnivanjem agencije protiv kladioničarske mafije za sada odbija jer smatra da bi jako dugo potrajalo dok bi rad takve institucije urodio plodom. Usporedbe radi: 1999. je dogovoreno osnivanje Svjetske agencije za borbu protiv dopinga, a tek sedam godina kasnije je ona službeno počela djelovati.

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: