Obilježena godišnjica osnivanja SDA Kalesija

Svečanom akademijom u Sali BKC-a Alija Izetbegović sinoć je obilježena 25.godišnjica osnivanja SDA Kalesija. Osnivačka skupština Stranke demokratske akcije Kalesija održana je 19. avgusta 1990. godine na Gradskom stadionu u Kalesiji. Na skup je data jednoglasna podrška svih prisutnih procesima buđenja nacionalne svijesti i afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka na našim prostorima.

Nakon intoniranja himne Bosne i Heregovine, prisutni u sali BKC-a su pogledali arhivske snimke Osnivačke skupštine OO SDA Kalesija, koja je održana na Gradskom stadionu u Kalesiji.  Nakon toga prisutnima su se obratili Dzevad Tosunbegović, ratni načelnik općine Kalesija, Nedžad Džafić, aktuelni načelnik i dojučerašnji predsjednik OO SDA Kalesija, predsjednik stranke Halil Jahić i potpredsjednik SDA BiH, Edin Ramić, aktuelni ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja za najzaslužnije članove koji su 1990.godine bili među osnivačima. Tako su priznanja dodijeljena Smajlu Zulfiću iz Tojšića poshumno, Jakubu Hasanoviću iz Miljanovaca posthumno, Zijadu Bukvareviću iz Prnjavora posthumno, Osmanu Smajiću iz Seljublja posthumno, Ibrahimu Zuliću iz Miljanovaca posthumno, Hasanu Aliću iz Mahale posthumno, Fejzo Hasanović iz Kalesije Gornje posthumno, Avdo Selimović iz Seljublja posthumno. Priznanja su još dobili Fikret Mujanović iz Kikača, Ferid Pjanić iz Gornjih Rainaca, Smajl Latifović iz Memića, Šaban Bećirović iz Kalesije, Ibro Loznica iz Memića, Avdo Jahić iz Memića, Rašid Omerović iz Hajvaza, Salih Sinanović iz Miljanovaca i Hasan Mujkanović iz Kikača.

Nakon svečanosti upriličena je i izložba fotografija iz perioda 1990.godina odnosno sa skupa upriličenog na kalesijskom stadionu.

Prije akademije delegacija SDA, predvođena predsjednikom Halilom Jahićem, položila je cvijeće i proučila Fatihu ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Kalesiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: