Obilježena 23. godišnjica pogibije Crnog Labuda

Fondacija „Crni Labud“ danas je i u Šićkom Brodu tradicionalno obilježila 23.godišnjicu pogibije Senada Mehdina Hodžića. Senad Mehdin Hodžić posthumno je odlikovan i nositelj je ordena Heroja odbrambeno oslobodilačkog rata, Zlatnog Ljiljana i činom Brigadnog Generala Armije BiH.

Nakon jučerašnjeg polaganja cvijeća na Slanoj Banji i odavanjem počasti Senadu Mehdinu Hodžiću i drugim žrtvama, proučen je tevhid u džamiji u Hemlijašima kod Kalesije, gdje je Senad sahranjen.

Fondacija Crni Labud – Narodni heroj Senad Mehdin Hodžić nosi ime narodnog heroja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine u BiH. Fondacija je osnovana 2008.godine sa sjedištem u Tuzli a djeluje na područuju Federacije BiH i šire. Porodica je zaštitila ime narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića ali je također ustupila ime Fondaciji na korištenje, pri čemu se Fondacija obavezala da će štititi lik i djelo narodnog heroja.

Senad Mehdin Hodžić rođen je 15.oktobra 1957.godine u Tuzli. Osnovnu školu završava u Šićkom Brodu, zatim Srednju mašinsku školu a onda i Višu pedagošku akademiju u Tuzli. Radio je kao inspektor u policiji na području Dalmacije 80-ih godina i uporedo nastavlja školovanje u Sarajevu na DIF-u. 1991.godine veaća se u Tuzlu, gdje je intenzivno započeo organizaciju i pripremu otpora agresiji na BiH.

Nadimak Crni Labud dobio je kao nadimak od svojih boraca, a njegovo ime i dalje živi u Fondaciji „Crni Labud“. Volio je svoju državu, svoj narod, i ideale koji su univerzalni poput slobode, prijateljstva, plemenitosti, hrabrosti, duhovitosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: