OBILJEŽEN DAN OPĆINE KALESIJA (FOTO)

U povodu obilježavanja 23.maja Dana općine Kalesija danas je u sali BKC-a „Alija Izetbegović“ u Kalesiji održana svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj se prigodnim referatom obratio općinski načelnik Rasim Omerović.  Omerović  je, između ostalog, podsjetio na historijsku činjenicu da je Kalesija postala prvi oslobođeni grad u BiH,  što je tada bio dodatni motiv za sve boce ARBiH da  pruže jači otpor vojno nadmoćnijem neprijatelju. Posebnu zahvalnost Omerović je iskazao šehidima i poginulim borcima, RVI i demobilisanim borcima općine Kalesija,  koji su u najtežim vremenima pokazali veliku hrabrost i požrtvovanost u odbrani zemlje.

Nakon referata načelnika i obraćanja gostiju, uslijedila je dodjela općinskih priznanja.

Poprvi put u historiji Kalesije, Općinsko vijeće je donijelo Odluku da se počasnim građaninom općine Kalesija proglasi profesor doktor Ekrem Dizdarević, osnivač Ratne bolnice u Kalesiji .

Odlukom Općinskog vijeća „Medalja sa zlatnim grbom općine Kalesija“ dodijeljena je  preduzeću „Eko energija“ – Kalesija.

“Plaketu sa zlatnim grbom općine Kalesija” dobili su: Heinrih Hoepe iz Švicarske, Safet Suljkanović iz Luksemburga i Mario Aldo Đentle iz Švicarske.

Pored Općinskih priznanja, Odlukom općinskog načelnika uručene su i Zahvalnice sa zlatnim grbom općine Kalesija, koje su dobili:

–         Mirela Uljić iz Tuzle,

–         Nijaz Vejzović iz Tojšića,

–         Sakib Hasanović iz Sarača,

–         Ahmet Hujdur iz Gornjeg Hrasna

–         Sakib Hukić iz Gornji Vukovija

–         Edin Suljkanović iz Donjih Rainaca

–         Nurija Smajlović iz Dubnice

–         Ekrem Smajić iz Seljublja

–         Hajrudin Smajić iz Kikača

–         Jakub Husejnović iz Donjih Vukovija

–         Jadranka dr. Osmanović iz Tuzle

–         Husein Hadžić iz Memića  i

–         Sead Bećić iz Memića

Prije svečane sjednice predstavnici općine Kalesija, Skupštine TK-a, MUP-a, političkih subjekata, boračkih organizacija  i udruženja su položili cvijeće šehidima i poginulim borcima na centralno spomen obilježje u Kalesiji.

Obilježavanje Dana općine započelo je uličnom  trkom  učenika osnovnih i srednje škole Kalesija. Potom je realiziran performans „Manifestacija slobode – Kalesijskih 431“, kojim je 431 mlada osoba, obučena u bijelo i sa cvijetim ljiljana u ruci, dostojanstveno  prodefilovala ulicama Kalesije i položila 431 bijeli ljiljan ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Kalesiji, koliko je i ispisano imena šehida i poginulih boraca tokom agresije 1992. – 1995. godine. Tokom polaganja cvijeća, iščitana su imena svih poginulih kalesijskih boraca.

Nakon toga,  svečano je otvarana Fabrike vode “Krušik”  u Donjim Vukovijama.

Obilježavanje Dana općine Kalesija nastavlja se večeras kada će biti održano i zabavno veče u BKC Alija Izetbegović.

 

FOTO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: