OBILJEŽEN DAN OPĆINE KALESIJA

Nizom prigodnih manifestacija danas je obilježen 23.maj, Dan općine Kalesija. Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe na spomen obilježju u centru Kalesije, pristupilo se puštanju u rad nekoliko realizovanih infrastrukturnih projekata u Kalesiji. Između ostalog, svečano je otvoren BKC-e “Alija Izetbegović”, fontana na Trgu šehida, trotoar od Kalesije Centra do Industrijske zone i svjetlosna signalizacija na najprometnijoj raskrsnici u centru grada.

Svečana akademija upovodu Dana općine Kalesija održana je u prostorijama BKC-a “Alija Izetbegović” u Kalesiji, na kojoj su se  prisutnima obratili Fetah Hujdur, predsjedavajući Općinskog vijeća i Rasim Omerović, načelnik općine Kalesija.

U svom obraćanju načelnik Omerović  je istakao značaj i doprinos kalesijskih boraca koji su 23. maja 1992. godine prvi u Bih oslobodili svoj grad i svima odaslali poruku da se neprijatelj može i zaustaviti i pobijediti.

– Ova veličanstvena pobjeda kalesijskih boraca bila je podsticaj za sve patriote širom BiH i ujedno dokaz da agresor nije nepobjediv. Taj datum, 23. maj ostat će upisan zlatnim slovima u našu historiju i svaki Kalesijac je, u to sam siguran, ponosan na ovaj datum. Prije agresije, općina Kalesija je svrstavana u red najnerazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini, a u posljednje vrijeme, svakim danom, Kalesija mijenja svoj izgled i već sada postaje moderna, urbana sredina u kojoj se može lijepo i sretno živjeti – od svoga rada, kazao je, između ostalog, načelnik Rasim Omerović, nabrajajuću u nastavku šta su sve općinske vlasti učinile u oblasti infrastrukture i drugim oblastima u cilju stvaranja boljih uslova za život građana.

Na svečanoj akademiji su uručena i najviša općinska priznanja.

Medalju sa zlatnim grbom dobili su Rasim Omerović, Fetah Hujdur, JU Mješovita srednja škola Kalesija i d.o.o. PGM company.

Plaketu sa zlatnim grbom dobili su: Jusuf (Muhamed) Karić (Kalesija), Hasan (Haso) Paloš (Donji Rainci), Asim (Asim) Muratbegović (Gornji Rainci), Magbula Fazlić  (Miljanovci) i Sulejman (Šahim) Herić (Donje Vukovije).

Plaketu sa zlatnim ljiljanima za doprinos u odbrani zemlje posthumno su dobili: Mustafa (Sejfo)Hadžić (Gornji Rainci ), Mevludin (Mehmed )Rabotić (Donje Vukovije), Sead (Mehmed ) Mešanović (Gornje Vukovije), Omer (Emin) Suljkanović (D. Rainci), Sulejman (Halil) Užičanin (Gornje Hrasno), Husein (Zaim) Mešanović (G. Vukovije), Hasan (Džafer)Zulić (Zukići), Rašid (Mujo) Smajić (Seljublje), Senad (Emin) Bešlić (Meškovići), Ibro (Ibrahim) Ćatić (D. Vukovije), Elmedin (Jusuf) Bećirbašić (Jajići), Halil (Ibrahim) Joldić (Memići), Šemso (Smajl) Alić (Mahala), Mirzet (Ismet) Pjanić (Gornji rainci) i Mirsad (Muhamed) Musić (Gornji rainci), te Daut (Ramo) Alić (Memići), kojem su u ratu poginula tri sina i pet braće.


U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su učenici OŠ Kalesija i članovi GKUD “Halisije”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: