Obilježen 23.maj – Dan općine Kalesija (FOTO)

Danas se obilježeva 23.maj Dan općine Kalesija. Na današnji dan 1992. godine borci ARBiH su, nakon dvanaest dana okupacije,  oslobodili Kalesiju. Kalesija je tada postala prvi oslobođeni grad u BiH. Narednih dana kalesijski oslobodioci su ušli u Dubnicu i Zolje, a 28.maja oslobođena je Gornja Kalesija. Nekoliko dana kasnije, polovinom juna 1992. godine oslobođeni su Brezik, Memići, Bulatovci i Mahala, ali se linija odbrane ponovo 04.jula pomjerila prema Memićima.

Prilikom potpisivanja Dejtonskog mirnovnog sporazuma ratna linija razgraničenja na istočnom dijelu općine Kalesija bila je na pravcu: Pandurica, Brezik, Grabik, rijeka Bukovica, tzv „plavi mosta“ na magistralnom putu, pruga…

Skoro četiri godine ratovanja, svakodnevna granatiranja, stravična ubijanja i razaranja, potpuno su izmijenili sliku Kalesije. U ratu je na području općine Kalesija poginulo 107 civila, među kojima je bilo i djece. Živote je izgubilo 286 boraca Armije RBiH. Na stotine je invalida rata. Uništeni su industrijski i drugi privredni objekti. Sve džamije i mektebi na istočnom dijelu općine Kalesija zapaljeni su ili su „sravnjeni sa zemljom“. Škole, ambulante, dom zdravlja, dom kulture, bukvalno svaki objekat u centru Kalesije bio je manje ili više razoren i devastiran. Popaljena su i uništena mnoga sela istočnog dijela općine. Dejtonskim sporazumom 1995.godine „predratna“ općina Kalesija je podijeljena na dva dijela, između dva entiteta. Od dijela koji je pripao Republici Srpskoj formirana je nova opština Osmaci.

U povodu obilježavanja 23.maja – Dana općine Kalesija svečano je otvoren Centar za podršku poduzetnicima sa inkubacionim kapacitetima u prostorijama Gradske dvorane u Kalesiji.

Inukubaconi centar 10

Nakon toga na centralnom spomen obilježju u Kalesiji položeno je cvijeće i proučena fatiha za sve šehide i poginule borce općine Kalesija.

cso

 

Svečana akademija u povodu obilježavanja Dana općine Kalesija održana je u prostorijama BKC-a “Alija Izetbegović”- Kalesija

Prisutne vijećnike predstavnike boračkih organizacija, političkih subjekata, Vlade TK-a, udruženja građana, MIZ Kalesija i ostale građane pozdravio je Muhamed Alić predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, koji je uz čestitku građanima podsjetio na herojsku, ali i pravednu borbu kalesijkih boraca.

Dan opcine 22

„Kalesija nema čega stidjeti u proteklom ratu. To smo pokazali bitkom na Lisači, kao humanim vidom ratovanja. Nedavna utakmica je pokazala fudbalskih reprezentacija BiH i Srbije je dokazala gostoprimstvo i dobronamjernost Kalesijaca“, naglasio je Alić.

Prigodnim referatom u povodu Dana općine Kalesija obratio se općinski načelnik Nedžad Džafić, koji je odao prizanje svim pripadnicima ARBiH na oslobađanju Kalesije i podsjetio prisutne da je Kalesija iz rata izašla potpuno porušena i devastirana.

Dan opcine 23

„Kalesiju smo ponovo uspjeli izgraditi i obezbijediti uslove za razvoj privrede. Prošla godina bila je posebno teška za građane Kalesije, koji su usljed elementarne nepogode ostali bez svojih domova. Općina Kalesija je za ova domaćinstva obezbijedila 61 plac u naseljima Zates i Memići. U saradnji sa Federalnim ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica obezbijeđen je građevinski materijal u vrijednosti preko dva miliona maraka“, kazao je, između ostalog, načelnik Džafić i obavijestio prisutne da je danas svečeno otvoren Centar za podršku poduzetnicima sa inkubacionim kapacitetima.

U ime Vlade TK-a prisutnima se obratio premijer Bego Gutić, koji je kazao da je 23.maj značajan ne samo za općinu Kalesija već i cijeli Tuzlanski kanton.

Dan opcine 25

„Smatramo da je ovo jako bitan datum koji prevazilazi lokalne okvire i koji se mora obilježavati i poštovati na cijelom području Tuzlanskog kantona. Vlada TK je dobila Vaš zahtjev i mi ćemo ovaj datum uvrstiti među značajne datume za Tuzlanski kanton“, istakao je Gutić.

Na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 23.maja – Dana općine Kalesija uručena su i općinska priznanja.

„Medalju sa zlatnim grbom općine Kalesija“ dobio je Anel Hadžić iz Tojšića, dok su „Plaketu sa zlatnim grbom općine Kalesija“ dobili preduzeća:  „ZUX 4“, „Danfas“ i „Prima sofa“ – Kalesija.

Dan opcine 25 - 5

Anel Hadžić  je novčani dio nagrade dodijelio Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama „Osmijeh nade“ Kalesija.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su članovi KUD „14.maj“ – Tojšići.

FOTO:

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: