OBILJEŽEN 23.MAJ – DAN OPĆINE KALESIJA

Nizom prigodnih manifestacija danas je u Kalesiji obiilježen 23.maj Dan općine Kalesija. Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u centru Kalesije, predstavnici općine Kalesija,  boračkih udruženja i organizacija, političkih subjekata i javnih institucija su odali počast poginulim borcima i šehidima koji su dali živote za odbranu Kalesije.

 

Presijecanjem vrpce, općinski načelnik, Rasim Omerović i  Nusret  Sinanović, direktor JZU Dom zdravlja Kalesija,  svečano su otvorili novoizgrađene prostorije kalesijskog Doma zdravlja u kojem će biti smještene  neurospihijatrijska, oftalmološka, fizijatrijska i stomatološka ordinacija.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Kalesija održana je u prostorijama BKC-a Alija Izetbegović u Kalesiji, na kojoj se prigodnim referatom prisutnima obratio načelnik Rasim Omerović, koji je govorio o slavnoj ulozi kalesijskih boraca, koji su 23.maja 1992. godine oslobodili Kalesiju, koja je, tada, postala prvi oslobođeni grad u BiH. Načelnik Omerović, je, između ostalog, istakao da je Kalesija danas  ugodno mjesto za življenje i da općinska vlast čini velike napore da obezbjedi kvalitetne uslova za život i privređivanje na području kalesijske općine.

Nakon obraćanja načelnika Omerovića premijerno je prikazan dokumentarni film o kalesijskoj ratnoj historiji, poslijepratnoj obnovi infrastrukturnih, privrednih i stambenih objekata i Kalesiji danas.

Prisutnima su se, potom, obratili general OS BiH, Mirsad Gutić, koji je kazao da se nikada ne smije zaboraviti hrabrost i odlučnost kalesijskih boraca u odbrambeno – oslobodilačkom ratu.

Premijer Vlade TK-a, Sead Čaušević je govorio o planu rada kantonalne Vlade na ovogodišnjoj stabilizaciji budžeta  i perspektivama ove sredine, posebno naglasivši  da će općina Kalesija, kao područje povoljno za razvoj poljoprivredne proizvodnje, imati značajnu podršku Vlade TK-a.

Odlukom općinskog vijeća Kalesija na svečanoj sjednici uručena su općinska priznanja privrednim subjektima i pojedincima koji su svojim radom i angažovanjem doprinijeli sveukupnoj afirmacijni općine Kalesija.

Medalja sa zlatnim grbom uručena je Farmi “Spreča” – Donje Vukovije, čiji je vlasnik Nedim Čaušević novčanu nagradu, koja se dodjeljuje za ovo priznanje, poklonio udruženju “Osmjeh nade” – Kalesija.

Plakete sa zlatnim grbom dobili su: “Prima sofa” – Donje Vukovije,  “A 3 promet” – Kikači i “Telefongradnja” – Kalesija.

Pored priznanja koje je dodijelilo vijeće, općinski načelnik se odlučio dodijeliti još četiri nagrade koje su dobili:

–         Smajl Latifović, profesor MSŠ Kalesija,

–         Jasna Krstanović, nastavnica muzičke kulture u OŠ Kalesija,

–         UG “Cezam” – Tojšići i

–         Safet Fazlić, sef službe Civilne zaštite Kalesija.

Obilježavanju Dana općine Kalesija, između ostalih, prisustvovali su premijer Vlade TK-a Sead Čaušević, sa ministrima, predsjednik Skupštine TK-a Bajazit Jašarević, poslanici u državnom, federalnom i kantonalnom parlamentu, načelnici nekoliko općina sa područja TK-a, predstavnici političkih subjekata, Medžlisa IZ Kalesija, direktori privatnih i javnih preduzeća i mnogi drugi gosti.

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: