OBILJEŽAVANJE 11. GODIŠNJICE OSNIVANJA MEMORIJALNOG CENTRA SREBRENICA-POTOČARI

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas organiziraju obilježavanje 11. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra i otvaranje Sense – Dokumentacionog centra Srebrenica u sobi za audio- video prezentacije Memorijalnog centra. Cilj Centra je da, uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza sa suđenja, prikaže kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruirani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Prisutnima će se obratiti predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Sadik Ahmetović, direktor Agencije Sense Tribunal Mirko Klarin, načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, potpredsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Poslije toga biće upriličeno otvaranje Sense -Dokumentacionog centra u sobi za audio-video prezentacije, a u 14 sati predviđen je obilazak mezarja i polaganje cvijeća.

Zločini koji su u julu 1995. godine počinjeni u Srebrenici bili su predmet devet suđenja u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Prateći ta suđenja, SENSE je prikupio obimnu dokumentaciju: nekoliko hiljada sati snimaka svjedočenja preživjelih, očevidaca i počinitelja zločina, dokumentarne snimke iz jula 1995., fotografije mjesta zločina, zračne snimke, vojne dokumente zaplijenjene u štabovima jedinica koje su u julu 1995. sudjelovale u napadu na zaštićenu zonu.

Sa željom da tu historijsku građu vrati u Srebrenicu, SENSE je u suradnji s Memorijalnim centrom u Potočarima osnovao Dokumentacioni centar Srebrenica.

Srebrenička hronika se u Dokumentacionom centru predstavlja na dva nivoa. Prvi je multiekranska projekcija hronologije događaja iz jula 1995., praćena s osam video-prezentacija ključnih segmenata ”srebreničke priče”.

Na drugom nivou, onima koji žele da se podrobnije upoznaju o iskazima pojedinih svjedoka ili da analiziraju dokumente uvedene u dokaze, na raspolaganju je “Srebrenička kolekcija” u bazi podataka Dokumentacionog centra.

BHRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.