Obezbijeđen građevinski materijal za 135 porodica, koji su usljed klizišta ostali bez kuća

U sklopu Projekta hitnog oporavka od poplava danas su u Kalesiji potpisani ugovori o nabavci građevinskog materijala za izgradnju 135 stambenih objekata za građane koji su usljed prošlogodišnjih poplava i klizišta ostali bez svojih domova.

Radi se, uglavnom, o mještanima Paraća, Horozovine i Hrasna, kojima su djelimično ili u potpunosti uništene kuće, a kojima je općina Kalesija dodijelila placeve u Zatesu i Memićima za gradnju novih stambenih objekata. Jedan dio se odnosi na stanovnike kojima je manji stepen oštećenja stambenih objekata i koji mogu, uz pomoć doniranog građevinskog materijala, započeti adaptaciju postojećih kuća.

Očekuje se da bi ovi građani do zime mogli obnoviti i useliti se u svoje kuće.

Porodice kojima su kuće potpuno uništene i koji zbog klizišta više neće moći graditi stambene objekte na svojoj zemlji dobili su placeve za gradnju na novim lokacijama.

Ugovor vrijednosti od 2.078 000 KM sa mještanima ugoženih područja danas su potpisali Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH i načelnik općine Kalesija, Nedžad Džafić. Donacija je obezbijeđena iz Projekta “Hitnog oporavka od polava – Zajam Svjetske Banke”.

Prema riječima ministra Ramića do kašnjenja i zastoja u potpisivanju ugovora sa korisnicima došlo je zbog proceduralnih razloga i verifikacije od strane Svjetske banke.

– Mi smo ovaj posao završili mnogo ranije, ali smo na verifikaciju Svjetske banke čekali više od dva mjeseca. Prije potpisivanja ugovora sa kornisnicima bilo je potrebno obaviti neophodne procedure po pitanju izbora dovaljača i korisnika, a nakon toga sačekati odobrenje Svjetska banka. Ukupna vrijednost projekta je 9 miliona maraka, od čega je 6 miliona utrošeno za stambeno zbrinjavanje, a 3 miliona na oporavak poljoprivrednih gazdinstava.  Nadam se da će porodice sa ugroženih porodica uspjeti da do kraja građevinske sezone privedu kraju radove na izgradnji svojih stabenih objekata i da će se do zime useliti u svoje kuće, kazao je ministar Ramić.

Općina Kalesija je za ove porodice dodijelila 64 placa za gradnju novih kuća. Tako će na lokaciji aerodromskog naselja u Zatesu biti izgrađeno novih 47 kuća, dok će 17 stambenih objekata biti izgrađeno u Memićima, istakao je načelnik Nedžad Džafić.

– Općina Kalesija je sa svoje strane učinila sve da što spremnije dočekamo potpisivanje ugovora i da pomognemo ljudima da se do zime usele u svoje objekte. Na ovaj projekat je aplicirano 149 porodica, ali, nažalost, nisu svi ispunjavali uslove. Osnovni kriteriji za donaciju su bili stepen oštećenja objekta i broj članova domaćinstva, kazao je Džafić.

On je još dodao da  će u narednom periodu, od strane općine Kalesija, biti obezbijeđena kompletna infrastruktura na lokacijama koje su dodijeljene porodicama sa ugoženih područja.

Isporuka građevinskog materijala očekuje se već naredne sedmice tako da bi građani  odmah mogli početi sa izvođenjem građevinskih radova, u vlastitoj režiji.

Porodice u stanju socijalne potrebe, koje nisu u mogućnosti finasirati izvođenje građevinskih radova, dobit će pomoć resornog ministarstva.

 

ugovori 2 ugovori 3 ugovori 4

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: