Novoformirana vijećnička većina traži smjene načelnika i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija

Nestabilna politička situacija na području općine Kalesija izgleda da se ne smiruje ni nakon održanih prijevremenih izbora za načelnika općine Kalesija, na kojima je pobijedio Nedžad Džafić iz SDA.

Naime, Klub vijećnika SDP-a, Kluba za bolju Kalesiju i Klub Narodne stranke radom za boljitak, kako navode u saopćenju, formirali su novu većinu u Općinskom vijeću Kalesija, a već na narednoj sjednici će zatražiti smjenu predsjedavajućeg vijeća Esada Čanića i podnijeti inicijativu za opoziv općinskog načelnika Nedžada Džafića.

Više detalja u vezi sa planovima novoformirane vijećničke većine bit će saopćeno na današnjoj konferenciji za medije koja će se održati ispred zgrade općine Kalesija.

Za sada je nepoznato da li će nova vijećnička većina zatražiti održavanje vanredne sjednice vijeća ili će čekati održavanje redovne sjednice na kojoj bi pokušali realizirati ove inicijative.

Što se tiče procedura za smjene, novoformirana većina bi već na prvoj sjednici mogla smjeniti predsjedavajućeg vijeća Esada Čanića, dok je procedura za opoziv općinskog načelnika znatno komplikovanija.

Naime, prema izbornom zakonu BiH, za smjenu općinskog načelnika potrebno je da natpolovična većina vijećnika izglasa nepovjerenje, odnosno opoziv, načelniku općine.

Naredni korak bi bio održavanje referenduma na kojem bi se građani s pravom glasa izjašnjavali da li su ZA ili PROTIV opoziva općinskog načelnika.

Ukoliko se na referendumu više od polovine broja izlašlih građana izjasni da su za opoziv načelnika, tada bi aktuelni načelnik bio razrješen dužnosti, a CIK BiH bi raspisala održavanje novih vanrednih izbora.

Naravno, u takvoj situaciji bi se morao izabrati i vršilac dužnosti načelnika  koji bi se na ovoj poziciji zadržao do izbora novog načelnika općine.

 

 

 

(Radio Feral)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: