Novo nezadovoljstvo rudara u rudniku “Đurđevik”

1Fama u Rudniku mrkog uglja „Đurđevik“ se ne stišava. Nakon što je protest zaposlenih rudara u jami okončan uspješnim postizanjem sporazuma, nastupilo je novo nezadovoljstv đurđevičkih komorata, ovoga puta zaposlenih na Površinskom kopu Višća.
Nedavnim sporazumom u 11 tačaka, među kojima je i povećanje plata za protekli mjesec u visini od 20 odsto, te da uskalđivanjem pravilnikom o plaćama neposrednim proizvođačima, nije se dopao ostatku zasposlenih ovog rudnika.

Predsjednik većinske sindikalne organizacije Ramiz Zenunović ističe kako odluka treba da se odnosi na sve zaposlene, a ne samo one koji rade u jami.
– Imalo smo sastanak Sindikalne organizacije gdje smo donijeli zaključke da je donesen prekršaj jer je povećana plaća samo u jednom dijelu pogona. Mi tražimo povećanje u cijeloj firmi u proizvodnom sektoru, kao i zaposlenim na površinskoj eksploataciji. Tražit ćemo da se povuče zaključak i sporazum sa Radničkim sindikatom koji se ograđivao od obustave rada u jami, ali su oni ti koji su sve organizovali. Pokušat ćemo pregovorima riješiti ovaj pravilnik da bude usklađen jer ćemo iskoristiti sindikalne načine borbe, kazao je Zenunović.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: