Novi Zakon o plaćama u TK: Manja primanja zastupnicima, uštede do 700.000 maraka

Vlada Tuzlanskog kantona će na narednoj sjednici najvjerovatnije usvojiti Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti, čija će primjena donijeti uštede između 600 i 700 hiljada KM.

Ovo je za Faktor.ba ekskluzivno potvrdio i kantonalni premijer Bego Gutić, koji je kazao da bi novi Zakon mogao biti usvojen na sjednici u utorak. Novi Zakon podrazumijeva smanjenje primanja kantonalnim zastupnicima, ali i drugim funkcionerima i direktorima koji plate primaju iz kantonalnog budžeta.

– Kao što smo i obećali prilikom formiranja, Vlada je pripremila zakon kojim su regulisane plate i druga primanja izabranih zvaničnika, premijera, predsjednika Skupštine, ministara… Osnov za izradu ovog zakona je federalni propis. Za razliku od federalnog propisa mi smo ovim zakonom obuhvatili izabrane zvaničnike javnih ustanova, javnih preduzeća kojima Vlada kantona upravlja. Tu su i direktori domova zdravlja, svih ostalih ustanova – kazao je za Faktor.ba premijer Gutić.

Profesionalci i amateri

On je naveo i uštede koje će se ostvariti primjenom ovog zakona. U ovom slučaju se osvrnuo na izabrane zvaničnike u Skupštini Tuzlanskog kantona, čiji je budžet na godišnjem nivou 950.000 maraka.

– Ovim zakonom će se napraviti uštede samo na 35 zastupnika u iznosu od 150.000 maraka. Negdje oko 15 posto. Ne možemo u ovom trenutku izmjeriti ostale efekte koji će se pojaviti, ali procjenjujemo da će se na godišnjem nivou primjenom ovog Zakona ostvariti uštede od 600 do 700 hiljada maraka – kazao je Gutić.

On je istakao da se ovim zakonom po prvi put na jedan sistemski način uređuju primanja i nadoknade za izabrane zvaničnike. Novost je i da se zakonom ukidaju sve komisije.

– Imamo dvije kategorije zastupnika – profesionalci i amateri. Amateri će imati paušal u iznosu od 1.500 maraka. U tom paušalu im je sve – i komisija, i članstvo u Kolegiju, i prisustvo sjednici Skupštine… Profesionalni zastupnik će imati nadoknadu. Njegova profesionalna plata će biti 1.140 maraka i još će imati paušal 1.140. Znači, profesionalac će imati 2.280 maraka – kazao je Gutić, navodeći da se novim Zakonom spriječava i zloupotreba gdje su poslanici bili članovi nekoliko komisija.

Kada je u pitanju predsjednik Skupštine, njegova osnovna plata će biti 3.500 maraka i imat će paušal 1.140 maraka. Kada se uporedi sa ranijim primanjima, ovim zakonom se primanja predsjednika Skupštine umanjuju za iznos od 1.000 do 1.500 maraka.

Plate ministara i premijera

Plate premijera i ministara ostaju na istom nivou. Plata ministara se kreće između 2.400 i 2.500 maraka, dok je plata premijera 3.224 marke.

Prema ovom zakonu direktori javnih preduzeća ne mogu imati veću platu od resornih ministara.

Do sjednice Vlade će se još utvrditi iznosi plata rektora Univerziteta i direktora UKC-a Tuzla. Prema Zakonu rektor i direktor ne bi trebali imati veću platu od premijera. Međutim, do naredne sjednice će se utvrditi da li prvi ljudi ovih ustanova koje su kičme zdravstvenog i obrazovnog sistema u Kantonu trebaju imati povlašten položaj ili ne.

Nakon što se Zakon usvoji na sjednici Vlade, uslijedit će rasprava na sjednici Skupštine kada ćemo saznati hoće li zastupnici podići ruku za smanjenje svojih primanja.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, nekoliko zastupnika koji imaju velika primanja se protivi ovom zakonu.

 

 

 

 

 

 

(Samir Karić/Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: