NOVI PROTESTI U TUZLI, OKUPLJENI GRAĐANI TRAŽE OSTAVKU VLADE

13:34 h Na ulicama Tuzle trenutno je više od šest hiljada demonstranata, javlja dopisnica Fene iz Tuzle.

Demonstranti nastavljaju gađati kamenjem zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, a zapaljena je i kantonalna zastava.

Također, uz paljenje svijeća i prinošenje crvenih ruža “za pokoj duši Vladi”, demonstranti traže od Vlade Tuzlanskog kantona da odmah podnese ostavku.

Ministarstvo unutrašnjih psolova Tuzlanskog kantona saopćilo je da policija još nije reagirala.

Vlada TK je saopćila da je spremna da u okviru sindikata i Ekonomsko-socijalnog vijeća, kao tripartitnog tijela u kojem participiraju predstavnici poslodavaca, sindikata i Vlade, budu pronađena moguća rješenja za probleme, kako radnika, tako i modeli zapošljavanja većeg broja trenutno nezaposlenih.

Na osnovu zaključaka sa sinoć održane vanredne sjednice, Vlada Tuzlanskog kantona danas je pozvala predstavnike firmi “Dita“, “Konjuh“, “Resod guming“, “Polihem“ i “Poliolchem“ da u 13 sati dođu u prostorije Vlade, kako bi s predstavnicima Vlade  razgovarali o mogućnostima rješavanja problema s kojim se oni kao radnici, ali i firme suočavaju.

12:30 h Nakon jučerašnjih protesta u Tuzli, u kojima je povrijeđeno 23, a uhapšeno 27 osoba, protesti su nastavljeni i danas.

Naime, nekoliko stotina građana Tuzle i danas se okupilo u blizini zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, gdje su ih dočekale jake snage MUP-a TK, među kojima i članovi Jedinice za specijalne namjene.

Kako prenose pojedini mediji, demonstranti su zasuli zgradu Vlade TK kamenicama, jajima i pirotehnikom. Policija još uvijek nije upotrijebila silu.

Nezadovoljni građani uzvikuju: ˝Lopovi, lopovi¨. Iz minute u minutu pristižu novi demonstranti. Blokirana je i sjeverna saobraćajnica.

Saopćenjem za javnost oglasila se i služba za informisanje Vlade TK-a, u kojem je potvrđena informacija da je pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona počelo je okupljanje neformalnih grupa građana.

Iako skup nije zvanično najavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, pred zgradom je grupa ljudi koja se ne može dovesti u vezu sa radnicima „Dita-e“, „Konjuh-a“, „Resod guming-a“, „Polihem-a“ i „Poliolchem-a“., navode iz Vlade

U ime Vlade Tuzlanskog kantona mole predstavnike medija da ne podliježu senzacionalizmu i huškanju, jer time usložnjavaju ionako kompleksnu situaciju, ali također traže od predstavnika medija da svojim izvještavanjem prensu cjelovite i istinite slike o dešavanjima pred zgradom Vlade Kantona.

Također iz Vlade TK-a su pozvali predstavnike firmi “Dita“, “Konjuh“, “Resod guming“, “Polihem“ i “Poliolchem“ da danas u 13 sati dođu u prostorije Vlade Tuzlanskog kantona, kako bi sa predstavnicima Vlade razgovarali o mogućnostima rješavanja problema s kojim se oni kao radnici, ali i firme suočavaju.

Predviđeno je da skupu prisustvuju po tri predstavnika svake od firmi, najavljeno je iz Vlade TK.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: