Novi problemi sa poplavama u Kalesiji, Banovićima, Lukavcu…

Nevrijeme koje u popodnevnim satima zahvatilo BiH ponovo je donijelo velike neprilike stanovništvu pojedinih predjela naše zemlje.

Zbog izliva velike količine vode na kolovoz, otežano se odvija saobraćaj na ulazu u centar Kalesije. Izlijevanjem prijete i manji vodotoci, a najviše problem ima u Prnjavoru, gdje voda prijeti stambenim objektima.

Znatno teža situacija je  u drugim općinama TK-a.

U općini Lukavac je najteža situacija u mjestima Orahovica, Turija, Prokosovići i gradu Lukavcu gdje ima nekoliko poplavljenih stambenih objekata. Vatrogasci ispumpavaju vodu iz podrumskih prostorija zgrada. Ekipe civilne zaštite su na terenu i zajedno sa drugim komunalnim službama bore se kako bi zaštitili ljude i materijalna dobra.

U općini Srebrenik vatrogasci vrše evakuacije ljudi, a sprovodi se i akcija spašavanja troje djece kod potoka u Delićima.

Ukoliko kiša nastavi padati ovim intenzitetom, očekuje se stanje gore nego u prošlim poplavama, kažu iz Civilne zaštite TK-a.

Poplavljeno je na desetine stambenih objekata, a najteža situacija je u Bjelavama, Lukama, Centru. Za sat vremena se očekuju da će kompletna Špionica biti pod vodom.

Na području općine Banovići su se izlili lokalni potoci, a najteža situacija je u MZ Pribitkovići u kojoj ima nekoliko poplavljenih stambenih objekata, aktivirana su dva klizišta i odneseni mostovi na potocima čime su pojedina domaćinstva odsječena sa komunikacijom.

Također, lokalni potoci su se izlili u Banović Selu, Repniku, Mrljevićima, Brezovače, Mačkovca gdje ima poplavljenih stambenih objekata i urušenih mostova.

U općini Gračanica je najteža situacija u naselju Centar-Orahovica gdje je poplavljeno 50-60 stambenih objekata od lokalnih potoka. U prekidu je bio i saobraćaj na magistralnom putu M-18, a vozila su preusmjeravana preko regionalnog puta Orahovica- Srebrenik, navodi se u izvještaju kantonalne uprave Civilne zaštite Tulanskog kantona.

Meteoalarm za sutra izdao narandžasto upozorenje 

Za nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini Meteoalarm za sutra je izdao narandžasto upozorenje, što znači da se očekuju lokalno jači i učestaliji grmljavinski procesi, a tu su područje Foče, Prijedora i Višegrada.

Narandžasti meteoalarm upozorava da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Prema izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, U Bosni i Hercegovini sutra će prevladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Izraženiji grmljavinski pljuskovi, kako se navodi,  praćeni obilnijim padavinama, jakim udarima vjetra, lokalno i gradom, mogući su u sjevernim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: