Nova vlast u Tuzlanskom kantonu: SBB ulazi, Boljitak izlazi?

Kao ishod konačnih pregovora između rukovodstava Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost koji su u toku, najvjerovatnije je da će doći i do promjena u parlamentarnoj većini na Tuzlanskom kantonu, budući da bi SBB trebao ući u vlast na svim nivoima.

S druge strane, ulaskom SBB-a, parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu napustit će Narodna stranka Radom za boljitak, čiji su ministar Edin Ajanović i kantonalni poslanik Mersed Šerifović, nedavno uhapšeni u akciji Federalne uprave policije – piše Bportal.ba.

Premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, već je podnio i zahtjev za smjenu Ajanovića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja, koji zbog hapšenja ne može obavljati dosadašnju funkciju, a u kantonalnoj Vladi, pored Ajanovića, Boljitak ima i Ivanu Kulić, ministricu pravosuđa i uprave. U Skupštini Tuzlanskog kantona uz uhapšenog Šerifovića, Boljitak također ima još jednog zastupnika, Samira Kamenjakovića.

Prema nezvaničnim informacijama, SBB će dobiti ministarstva koja trenutno pripadaju Boljitku, a s obzirom da imaju pet zastupnika, vjerovatno i neke pozicije u javnim preduzećima i ustanovama.

Trenutnu većinu u kantonalnoj Skupštini čine SDA sa 13 poslanika, SBiH sa tri, BPS i Boljitak sa po dva. Izlaskom Boljitka i ulaskom SBB-a, nova većina će imati ukupno 23 zastupnika.

Poslanik Samir Kamenjaković vjerovatno će prijeći u ulogu samostalnog poslanika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: