Noćas pomaknite kazaljke za jedan sat unaprijed!

1Ljetno računanje vremena u 2013. godini počinje u noći sa subote na nedjelju u 2 sata pomicanjem kazaljki sata unaprijed za jedan sat.

Tako će se noćas, sa 30. na 31. mart, u 2 sata, pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme računati kao 3 sata.

Ljetno računanje vremena u 2013. godini završava 27. oktobra 2013. godine u 03 sata,  tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 sata  računa kao 02 sata

U noći sa subote na nedjelju spavati će se jedan sat kraće ali će zato dani biti duži s obzirom na to da sunce zalazi jedan sat kasnije.

Zamisao o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za vrijeme Prvog svjetskog rata, od 30. aprila do 1. oktobra 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. maja do 1. Oktobra 1916. godine.

U sjevernoj hemisferi ljetno vrijeme obično započinje zadnje nedjelje u martu ili prve nedjelje u aprilu, a završava zadnje nedjelje u oktobru. Ipak, ima i iznimaka. Primjerice, od 2007. godine Sjedinjene Američke Države i Kanada počinje ljetno računanje vremena s drugom nedjeljom u martu, a završava s prvom nedjeljom u novembru.

Od 2002. godine Europska unija odredila je zadnju nedjelju marta kao početak i zadnju nedjelju oktobra kao završetak ljetnog vremena (EST). Ta odluka, kao i isplativost ljetnog računanja vremena uopće trebala je biti preispitana 2007. godine, ali još uvijek nije donesena odluka.

Ljetno računanje vremena u Europi koriste sve zemlje osim Islanda i sve ga započinju i završavaju istog dana.

Na prostoru bivše Jugoslavije ljetno računanje vremena se praktikuje od 1983.godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: