NLB i dalje tone u gubitke

NLBNajveća slovenačka banka u državnom vlasništvu, Nova Ljubljanska banka (NLB), saopštila je danas da je njen gubitak 2012. godine porastao, i da joj je potrebno 400 miliona eura svježeg kapitala da zadovolji regulatorne zahtjeve EU.

NLB kaže da su je loši krediti gurnuli u gubitak od 273,5 miliona eura 2012, dok je gubitak 2011. bio 239 miliona evra. Banka očekuje da će i ove godine biti “u crvenom”, prenosi sajt www.globalpost.com.

“Situacija u Sloveniji i stanje NLB su i dalje vrlo ozbiljni”, rekao je novinarima izvršni direktor NLB Janko Mevlja.

Problemi banaka u Sloveniji koje se bore s teretom loših dugova, ojačale su spekulacije da je toj zemlji, nekada uzornoj pridošlici u Evropskoj uniji i eurozoni, potrebna pomoć.

Mevlja je rekao da je povećanje kapitala od 400 miliona eura potrebno NLB ove godine da bi povećala indeks kapitalizacije sa sadašnjih 8,7 odsto, na 9,0 odsto, kako je propisala Centralna evropska banka.

Slovenačka država od decembra prošle godine ima 86 odsto udjela u NLB, pošto je tada kupila 22 odsto udjela drugog po veličini suvlasnika NLB, belgijske grupe za osiguranje i bankarske poslove KBC.

Slovenija će udio u NLB ove godine povećati na 90 odsto. Skupština Slovenije je oktobra prošle godine odobrila rekonstrukciju NLB.

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: