Njemačka traži ukidanje vizne liberalizacije za Balkan?

Priliv azilanata u Njemačku u oktobru je u odnosu na prethodni mjesec porastao za čak 49 odsto. Većinu zahtjeva za dobijanje azila podnijeli su državljani balkanskih zemalja.

U svom subotnjem (10.11.) online izdanju list Sueddeustche Zeitung pored ostalog piše:

 

„Broj tražilaca azila iz balkanskih zemalja drastično je povećan. Porastom za 49 odsto u odnosu na septembar, ukupan broj zahtjeva u Njemačkoj tako iznosi 9950. Više od dvije trećine podnosilaca zahtjeva su državljani Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Među 505 tražilaca azila čiji su zahtjevi odobreni u oktobru, ni jedan međutim nije iz ove četiri zemlje.

U prošlom mjesecu je posebno porastao broj tražilaca azila iz Srbije i Makedonije. U avgustu je zahtjev podnijelo 496 državljana Srbije, u septembru znatno više – 1395, dok je u oktobru taj broj iznosio čak 2673. Iz Makedonije je azil u Njemačkoj u avgustu zatražilo 620 osoba, u septembru 1040, a u oktobru 1351.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich je već u više navrata govorio o ‘zloupotrebama prava na azil’. On smatra da mora postojati mogućnost da EU ukine viznu liberalizaciju za ove zemlje. Njemačka je u Briselu već podnijela odgovarajući zahtjev“, piše Sueddeutsche Zeitung.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: