Spasioci u jami “Omazići” pokušavaju doći do rudara Nermina Šehića

18:40 – Spasioci još rade na raščišćavanju urušenog dijela jame “Omazići” kako bi došli do unesrećenog rudara Nermina Šehića. Ispred rudnika se nalazi veliki broj novinar, a rudari koji su uspjeli izaći nisu davali nikakve izjave medijima. Oni su prošli bez povreda, te su se uputili kućama.

Na lice mjesta došao je i federalni rudarski inpektor, a nakon što se okonča akcija spašavanja bit će poznato više detalja o ovoj nesreći.

17:54 – Reporter “Avaza” sa lica mjesta posjetio je kuću zatrpanog rudara Nermina Šehića, gdje je razgovarao sa bratom Rijadom.

– Još čekamo vijesti. Niko nam se iz Uprave RMU nije javio sa zvaničnim informacijama. Majka je u šoku, a intervenisala je i Hitna pomoć. Mi se još nadamo da je on živ, kazao je brat Rijad, koji je dodao da Nermin Šehić ima suprugu i dvoje maloljetne djece.

brat-rijad

17:25 – Tehnički direktor RMU Banovići Ibrahim Lapandić pojasnio je kako je došlo do nesreće.

– Danas oko 12 sati došlo je do prolamanje krovine pri izradi pripremne prostorije za mehanizovano čelo. Određen broj rudara su vidjeli da dolazi do popuštanja podgrade i izašli su, a rukovalac kombajna je pokušao da ga izvuče i u tom poslu je zakasnio te nije izašao sa ostalim rudarima. Dakle, došlo je do njegovog odsijecanja u jami u dužini od deset metera. Ekipe rade i pokušavaju doći do rudara koji je odsječen. Nemamo komunikaciju sa njim, kazao je Lapandić.

17:11 –  U jami Omazići Rudnika mrkog uglja RMU Banovići došlo je do rudarske nesreće u kojoj je u jami ostao zatrpan rudar, a pet je spašeno, javlja Anadolu Agency (AA).

“Oko 11.30 sati u jami rudnika Banovići na čelu Stari rad došlo je do urušavanja stropa i tom prilikom je u jami ostao jedan rudar, pet rudara se izvuklo. Prema prvim informacijama, koje smo dobili od njih, oni ne znaju da li je taj dio stropa pao na njega ili je ostao sa druge strane. Četa za spašavanje se nalazi u jami”, istakao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK) Izudin Šarić.

Dodao je da će kasnije imati više informacija. Zvaničnici RMU Banovići nisu mogli saopćiti više informacija o nesreći, kao ni o stanju zatrpanog rudara.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika mrkog uglja FBiH Sinan Husić je za Fenu kazao da je u kontaktu s kolegama iz rudnika Banovići gdje je došlo obrušavanja stropa jednog dijela jamske prostorije.

–  Informacije koje oni meni pružaju govore da su uposleni uspjeli napustiti taj prostor, osim jednog. Jedan od radnika je nažalost ostao u tom  prostoru i po svemu sudeći, po informacijama koje ja imam od kolega iz Banovića, taj radnik je preminuo. Ali sačekat ćemo opširnije i tačnije informacije – kazao je Husić.

Na terenu se nalaze spasilačke ekipe, a očekuje se i dolazak rudarskog inspektora, koji treba utvrditi kako je došlo do nesreće.

RMU Banovići zapošljava više od 2.800 radnika.

21

16:20 – Nermin Šehić ostao je zatrpan u jami “Omazići” rudnika u Banovićima, potvrđeno je reporteru “Avaza” koji se nalazi na licu mjesta.

Šehić je rođen u mjestu Grivići pokraj Banovića.

Kako saznajemo, količina zemlje koja je obrušena u jamu je vrlo velika, pa iz rudnika saopštavaju da otkopavanje neće biti završeno ni tokom noći.

16:15 – Glavni federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović izjavio je da se nesreća u Rudniku mrkog uglja Banovići, u kojoj je jedan rudar stradao, dogodila danas oko 13.30 časova na jednom od pripremnih gradilišta.

Osmanović je rekao da je na mjestu nesreće bilo više radnika, ali da su se svi uspjeli spasiti osim rudara koji je ostao zatrpan i za kojim se još traga. On je dodao da je jedan od inspektora u jami i da već utvrđuje uzroke nesreće.

“Imam informaciju da je rudar rukovao mašinom s obzirom na to da je riječ o mehanizovanom radu i da je pokušao spasiti mašinu, međutim nije uspio”, rekao je Osmanović, prenose federalni mediji.

16:10 – Iz jame “Omazići” upravo je izašla jedna smjena rudara. Niko od njih, ali ni od članova rukovodstva rudnika nije želio ništa saopštiti okupljenim novinarima koji zajedno sa ostalim komoratima čekaju vijesti o današnjoj nesreći.

Saznali smo da se još uvijek radi na otkopavanju obrušene zemlje koja je, prema do sada poznatim ali nezvaničnim informacijama, zatrpala jednog rudara.

15:30 – U rudniku Banovići došlo je do odrona.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika mrkog uglja FBiH, izjavio je za “Avaz” da prema informacijama sa kojima on raspolaže jedan rudar ostao je zatrpan.

banovici1

Nesreća u jami “Omazići” (Foto: S. Mumić)

– Da ne prejudiciramo, najvjerovatnije je preminuo. Ali sačekat ćemo opširnije i tačnije informacije. To je ono što su mi do sada javili ljudi sa terena – kazao je Husić.

Grupa rudara radila je, kako saznajemo, na prostoriji koja je bila u fazi izrade mehanizovanim putem. Strop prostorije se počeo da se obrušava. Prema prvim informacijam svi rudari koji su bili na radilištu su izašli, ali nažalost jedan rudar nije uspio.

banovici

Iz direkcije rudnika mrkog uglja Banovići kazali su nam da se nesreća dogodila u jami “Omazići” te da su dežurne ekipe u jami zajedno sa četama za spašavanje.

– Tijelo rudara još nije pronađeno. Očekujemo da ubrzo dobijemo nove informacije da li je smrtno stradao – rekli su nam iz direkcije.

 

 

 

(Avaz/Anadolija/ Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: