NEMAMO PARA DA SE MINISTRI PONAŠAJU POPUT DJEDA MRAZA!

Na vrhuncu svoje političke karijere Sead Čaušević, pravnik iz Gračanice, u naredne četiri godine rukovodiće Vladom Tuzlanskog kantona.

Imena ministara

Izvršna vlast u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH konstituisaće se do 1. februara, a imena ministara trebala bi biti poznata do 15. januara. Naime, do tada će trajati konsultacije koalicionih partnera SDP-a, SDA i NS Radom za boljitak.

–         Sa koalicionim partnerima razgovarali smo o raspodjeli resora. Realno je očekivati da do 15. januara imamo prijedlog podjele resora i imena ministarskih kandidata. Kada je riječ o kandidatima iz SDP-a o imenima ne mogu konkretno govoriti. Riječ je o osobama sa naše kadrovske liste, koja se iz dana u dan sužava. Neka naša glasna razmišljanja pretvorena su u kandidature pojedinaca, te je to izazvalo određene nedoumice. No, ne isključujem mogućnost da imena kandidata o kojima se govorilo na kraju i postanu ministri – kaže Sead Čaušević.

Vlada TK u naredne četiri godine sačinjavaće šest ministara iz SDP-a, pet iz SDA i jedan iz NS Radom za boljitak. Iako, je bilo govora o eventualnom smanjenju broja ministarskih fotelja, bar za sada odustalo se od tog nauma… Bilo kako bilo buduća Vlada TK imaće posla na pretek.

–         Nama je potrebna Vlada kompetentnih ljudi, koji iza sebe imaju bogato životno iskustvo, te ljudi koji iskazuju spremnost za reforme i koji imaju sposobnost timskog rada. Vlada mora djelovati kao kolektivni organ, najprije na ključnim prioritetima. Ako ne bude tako onda nemamo šanse. Džaba onda i kompetentnost.

Otvaranje radnih mjesta biti će ključni ili strateški ciljevi Vlade TK. Broj od oko 90.000 nezaposlenih u TK ledi krv u žilama, a Čauševićeva želja je da se taj broj za četiri godine bitno smanji ili prepolovi.

–         Među ključnim prioritetima je pokretanje privrede. Uz nova zapošljavanja dolazi veće doprinosi, brže se puni budžet, a onda možemo govoriti o pitanjima iz, recimo, oblasti socijalne zaštite. U TK moramo stvoriti povoljni poslovni ambijent. U tom smislu možemo govorito o tri pravca. Prvi, postojećim firmama koje imaju kapacitete ponudićemo povoljnije korištenje poticajnih sredstava kako bi ušli u nove investicije. Drugi, ka firmama na ivici opstanka kako bi sačuvali radna mjesta, tako što ćemo podržati zdrave programe i omogućiti im da dođu do kapitala, i treći pravac je dugoročniji, a tiče se otvaranju novih firmi, prije svega stvaranje ambijenta za takvo šta kroz instutucionalni okvir.

Nema opuštanja

Čaušević je najavio kako se budući ministri neće moći ponašati prekomotno, jer je situacija krajnje ozbiljna i ministri moraju biti ozbiljni.

–         Ako govorimo o budžetu koji je četvrtu godinu za redom u deficitu onda je jasno kako nemamo para da se ministri ponašaju poput Djeda Mraza i dijele i kapom i šakom. Autoritet se ne gradi tako što ćete dijeliti javni novac na ono što nije neophodno. Autorite se gradi kroz provođenje reformi, jednom ozbiljnošću i odgovornosti spram građana.

Odgovornosti neće biti lišene ni druge osobe iz državne uprave, pa ni policijski komesar kojeg je imenovala dosadašnja Vlada TK.

–         Rad je mjerilo da li će neko ostati na poziciji ili ne. Kada je riječ o imenovanju komesara MUP-a TK, mogu reći kako je to jedna izuzetno važna i odgovorna pozicija, i ako je imenovanje obavljeno u skladu sa zakonskim procedurama mi ćemo to poštovati. No, to neće biti ulaznica koja će zamijeniti odgovornost spram posla i zadataka. Bezbjedonosna situacija nije najbolja i došli smo u poziciju da nizom mjera građani napokon osjete da su sigurniji i bezbjedniji.

Posao Vlade Enesa Mujića, nerijetko je završao u skupštinskim klupama. Čaušević kaže kako ubuduće neće biti tako.

–         Metoda da se u Skupštini rješava ono što je u nadležnosti Vlade nije dobra. Po meni je to metoda pritiska, koja ne donosi dugoročna rješenja već palijativno gasi požar. Mi ćemo se truditi da stanemo pred radnike, da sa Sindikatima iznađemo rješenja…

Na vrhuncu političke karijere, u naredne četiri godine Čaušević planira da Tuzlanski kanton postane ugodnije mjesto za življenje.

– Ne možemo doživljavati kao kaznu to što smo najmnogoljudnije kanton u F BiH. To je prednost, jer iz najmnogoljudnijeg kantona imamo i najveći potencijal. Moramo smanjiti broj nezaposlenih, a uz porast dohodaka stvoriće se srednja klasa kao kičma svakog društva. S tim u vezi poboljšaće se socijalna sigurnost, a mladi će imati sigurnost u smislu zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja. Na koncu dužnu pažnju moramo posvetiti negativni demografskim trendovima. Granice su otvorene i ako nešto ne poduzmemo u tom pogledu postaćemo država staraca – zaključio je u razgovoru za «San» mandatar za sastav Vlade TK Sead Čaušević.

Nećemo se sastajati iza zatvorenih vrata

Na polovici mandata Vlada pod predsjedavanjem Enesa Mujića, donesena je odluka da predstavnici medija ne prisustvuju sjednicama. SDP je takav potez osudio, a Sead Čaušević najavio da će promijeniti takvu odluku.

–         Riješićemo to u dogovoru sa koalicionim partnerima. Nema potrebe da se zatvaraju vrata. Vlada TK i mediji su maltene na istom zadatku. Zatvaranje vrata samo donosi glavobolje, moguće spekulacije… Mi ćemo raditi javno i transparetno – kaže Čaušević.

E.Skokić /SAN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: