Nema povećanja penzija

Za sada nema nikakvih mogućnosti za povećanje penzija, ali se neće ni dirati postojeći nivo socijalnih prava, jedna je od poruka s današnjeg sastanka na kojem je premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio delegaciju Saveza udruženja penzionera FBiH, na čelu sa predsjednikom Omerom Omerefendićem, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Sastanku su prisustvovali dopremijer i ministar trgovine Aleksandar Remetić, ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić.

Rješavanjem pitanja deficita penzionog fonda i provođenjem reforme penzionog sistema, te njegovim restrukturiranjem, što svakako zahtijeva duži period, mogli bi biti stvoreni uvjeti za njegovu stabilizaciju, a onda i eventualno povećanje penzija.

Vlada FBiH će poduzeti niz reformskih mjera koje imaju za cilj povećanje poreznog obuhvata, kako bi se realni sektor, za koji u ovom trenutku nije moguće uvesti bilo kakva dodatna opterećenja, doveo u situaciju da se razvija, a samim tim i stvara uvjete za rast i novo zapošljavanje.

Dosta riječi bilo je i o jačanju finansijske discipline, sprječavanju rada nacrno i mjerama kojima bi bila omogućena efikasnija naplata poreza i doprinosa, posebno velikih dužnika za penzijsko i invalidsko osiguranje u javnim preduzećima i kompanijama.

Istaknuto je da je reforma penzionog sistema dugoročan proces i da ne može biti provedena bez korjenitih promjena u drugim oblastima, posebno u zakonodavnoj i socijalnoj sferi, te da eventualno poboljšanje materijalnog položaja jedne od najugroženijih kategorija našeg društva, može doći samo nakon što ona da određene efekte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.