Nelegalna naplata parkinga u Kalesiji

Općina Kalesija duže vrijeme ima problema s nelegalnim naplaćivanjem parking mjesta. U centru Kalesije ima oko 350 uređenih parkirališta, ali se naplata parkiranja uglavnom vrši na neuređenim parkiralištima u samom centru grada kod zgrade „Zvorničanka“ i preko puta Mješovite srednje škole.
Naplatu vrše uglavnom pripadnici Organizacije demobilisanih boraca „23. maj“ Kalesija.
Iako nemaju nikakvog zvaničnog odobrenja, oni se pozivaju na usmeno odobrenje od ODB-a i načelnika Nedžada Džafića.
Mirzet Alić, predsjednik ODB „23. maj“ Kalesija, kaže da oni nemaju nikakve veze s osobama koje vrše naplatu.
– Mi nikada nismo vršili naplatu parkinga. Moguće je da osobe koje vrše naplatu imaju naše iskaznice, ali ne rade to uz našu saglasnost. Uglavnom je riječ o pojedincima koji taj isti novac odmah potroše u obližnjim kafanama – kaže Alić.
I na sjednicama Općinskog vijeća Kalesija se govorilo o nelegalnoj naplati parkirališta. Ne spori se pravo demobilisanim borcima ili ratnim vojnim invalidima da vrše naplatu, ali žele da se to dovede u red, da sve bude transparentno.
Vijećnici Mujo Mujkić i Adnan Kamerić su predlagali da se uvedu aparati za naplatu parkirališta kao i u drugim gradovima. Inicijativa je prihvaćena, ali se ništa nije uradilo na njenoj realizaciji.
Postoji i ideja da se naplata parkiranjaprepusti FK Bosna Kalesija da bi imali redovan izvor prihoda, ali za klub je problem kako nabaviti aparate za naplatu parkiranja.
Načelnik Nedžad Džafić negira da je dao saglasnost za naplatu parkinga. – Niti sam dao saglasnost niti je ko tražio od mene saglasnost. Što se tiče inicijative da se nabave aparati za naplatu parkinga, to je u proceduri. Služba za prostorno planiranje, građenje i komunalne poslove radi na tome – ističe Džafić.

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: