Neki penzioneri još uvijek nisu dobili zaslužene penzije

Iako je u petak bio Bajram, a danas je 20. juli svi penzioneri još uvijek nisu dobili svoja primanja.

“Isplata penzija je počela 8. jula. Primam penziju preko Pro Credit banke i taj novac ni danas, 20. jula, nije legao. Zvao sam u PIO MIO, nisam uspio dobiti nikoga”, rekao je penzioner Azem Štroil.

Kazao je banka ranije isplaćivala penzije i prije nego što im iz Federalnog zavoda PIO/MIO uplate novac, ali su prije oko mjesec donijeli odluku da to više neće raditi.

“To je urađeno jer su ih oni, najvjerovatnije, zavlačili. Ovo je prevršilo svaku moguću mjeru. Pitam se da li su oni sebi isplatili plaće i regrese. Ne prihvatam to da kažu da nema novca”, razočaran je Štroil koji je penziju zaradio radeći kao profesor 40 godina.

Naveo je da je razočaran i iznosom penzije, ali da ovo poniženje sada prevazilazi svaku mjeru.

“Ima mnogo ugroženijih od mene kojima je ta penzija potrebna, neki od njih nemaju ni šta jesti. Je li vlast strah Boga ili ljudi? Bajram je trebao biti dan radosti, zato ovako nešto ne mogu da shvatim”, rekao je Štroil.

Ministarstvo uplatilo sredstva

U Federalnom ministarstvu finansija kazali su nam da su sredstva već početkom mjeseca uplaćena na račun PIO/MIO, te da nemaju informacija zašto ta sredstva još uvijek nisu legla na račune penzionera.

Pokušali smo kontaktirati PIO/MIO, ali baš kao i razočarani penzioner, ni mi nismo uspjeli dobiti osobe zadužene da odgovore na upit zašto svim penzionerima nisu uplaćene penzije.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.