NE POSTOJE ZAKONSKI USLOVI ZA ISPLATU PLAĆA BUDŽETSKIM KORISNICIMA U TK-A,

Vlada TKVlada Tuzlanskog kantona u potpunosti razumije zahtjeve Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH u pogledu isplate plaća i ostalih novčanih naknada korisnicima budžeta Tuzlanskog kantona, ali ističe i zakonsku nemogućnost da takvom zahtjevu udovolji, odgovor je Vlade Tuzlanskog kantona, shodno zaključcima sa prošlosedmičnog sastanka predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona i sindikata budžetskih korisnika.

Ovom prilikom Vlada Tuzlanskog kantona naglašava da pitanje isplate plaća i ostalih novčanih naknada budžetskim korisnicima nije u domenu slobodne dispozicije Vlade TK već u činjenici da za to trenutno ne postoje zakonski uslovi.

Naime, Vlada TK je u potpunosti spremna da bez odlaganja i u predviđenim rokovima izvrši sve svoje zakonske obaveze prema korisnicima budžeta TK, kao i one koje proističu iz podzakonskih akata i sporazuma, međutim u situaciji u kojoj se nalazimo to trenutno nije moguće. Skupština TK još uvijek nije usvojila budžet TK za 2013. godinu, koji joj je Vlada TK do sada već dva puta upućivala na razmatranje i usvajanje, te zbog toga do usvajanja Budžeta ne postoji zakonska mogućnost da se vrše bilo kakve isplate budžetskih sredstava. U tom smislu, Vlada od Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH očekuje, kao i uvijek do sada, razumijevanje u pogledu situacije u kojoj se Tuzlanski kanton nalazi. Istovremeno, u odgovoru upućenom sindikatima Vlada naglašava i očekivanje da će Skupština Kantona već na prvoj sljedećoj sjednici usvojiti budžet TK za 2013. godinu, te time stvoriti predpostavke za normalizaciju funkcionisanja Tuzlanskog kantona.

 

(Odjeljenje za informisanje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: