Nastavljeni pregovori: Šta sadrži nova ponuda Vlade TK za prekid štrajka u obrazovanju?

Pregovori Vlade i sindikata budžetskih korisnika su nastavljeni, iako je njihov neuspjeh zvanično objavljen.

Danas je Vlada TK sindikatima budžetskih korisnika ponudila novi prijedlog, koji podrazumijeva smanjenje plaće za 2,5 odsto i topli obrok od 7 KM dnevno.

Također, predviđeno je i da se o eventualnom povećanju toplog obroka na 8 KM, kao i o isplati regresa i jubilarnih nagrada, razgovara tokom godine u zavisnosti od nivoa punjena buždeta.

Ovakav prijedlog iznesen je tokom razgovora Seada Čauševića, premijera TK, Mlađana Lazića, ministra finansija TK i Seada Hasića, ministra za rad, socijalnu politiku i povratak TK sa predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, organa uprave, tužilaštva i sudova TK.

Zvaničan stav svih sindikata trebao bi biti poznat u utorak. U toku dana i sutra o novom prijedlogu bi se trebale izjasniti osnovne sindikalne organizacije. Takav zaključak usvojen je na zajedničkoj sjednici predstavnika kantonalnih i osnovnih sindikata koji je održan u Tuzli, nakon što je Vlada uputila novi prijedlog.

U međuvremenu, Vlada TK usvojila je Prijedlog budžeta u kojem je predviđeno smanjenje plaća za 5 odsto, ali će taj prijedlog u slučaju prihvatanja ponude biti izmijenjen.

Stav sindikata o novom prijedlogu Vlade bit će saopćen u utorak u 15 sati, zvanično su saopćili Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja TK.

(E. H. /bportal.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: