Nastavlja se zapošljavanje bh. medicinara u Njemačkoj

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine od 14. do 16. aprila boravila je u posjeti Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke, na poziv te institucije, radi rješavanja spornih pitanja u vezi s provođenja dogovora o zapošljavanju bh. medicinskih radnika na poslovima njegovatelja u Njemačkoj.

Razgovarano je i o nastavku saradnje u okviru provođenja Triple Win programa za 2015. i 2016., te sagledavanju mogućnosti za sklapanje sporazuma za druga zanimanja koja su deficitarna na njemačkom tržištu rada.

Zahvaljujući pozitivnim utiscima njemačkih poslodavca, te realnim potrebama na njemačkom tržištu rada, odlučeno je da tokom 2015. i 2016. bude nastavljen program zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u SR Njemačkoj (TRIPLE WIN projekt), te da istovremeno bude nastavljen program zapošljavanja osoba istih kvalifikacija kod poznatog poslodavca.

Na sastanku zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željka Rajića i direktorice ZAV-a Kae Eilers predloženo je proširenje dosadašnje saradnje na način da Agencija za rad i zapošljavanje BiH dobije saglasnost da posreduje u zapošljavanju osoba s drugim kvalifikacijama koje su deficitarne na tržištu rada SR Njemačke, a koja su mnogobrojna na evidencijama nezaposlenih u BiH.

Po riječima nadležnih u Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke, oni su zainteresirani za proširenje saradnje, te će se u ove aktivnosti uključiti i drugi nadležni organi u toj zemlji.

Tokom posjete Njemačkoj delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je kliniku Kliniken des Main Taunus Kreises GmbH u Bad Sodenu, gdje je zaposleno 14 bh. građana.

U razgovoru s rukovodstvom klinike i bh. radnicima predstavnici Agencije su informirani kako je provođena procedura zapošljavanja radnika iz BiH na ovu kliniku, kako se rješavaju praktični problemi oko smještaja, rada u smjenama, upoznavanja s osobljem, pripreme i polaganja stručnog ispita za zvanje njegovatelja u SR Njemačkoj i drugo.

Iz Agencije navode da je najvažnije da su  bh. radnici zadovoljni i uvjetima rada i naknadom za rad.

Treći dan posjete delegacija Agencije je imala sastanak s predstavnicima Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) o daljnjem provođenju Triple Win projekta. Dogovoren je koncept oglašavanja za poznatog poslodavca u okviru tog projekta, a delegacija Agencije predložila je projekt IT podrške njegovom provođenju, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.