Nastavlja se trend ekstremnih vrućina i suša: Kiše nema do septembra!

Nalazimo se u najtoplijem i najsušnijem dijelu godine i veoma je malo vjerovatno da će se vremenska slika u idućih desetak dana značajnije promijeniti. Ovogodišnje ljeto započelo je rano i do sada su zabilježene ekstremne vrućine i ekstremna suša, a takva situacija, prema svemu sudeći, nastavit će se do kraja ovog mjeseca, što je potvrda da je ovogodišnje ljeto najtoplije i najsušnije u BiH u posljednjih pedesetak godina.

Raniji period

Ovo je za “Dnevni avaz” izjavio klimatolog Hidrometeorološkog zavoda FBiH Željko Majstorović, upozoravajući da je nakon ekstremno suhog jula bilo za očekivati padavine u avgustu, ali da od toga najvjerovatnije neće biti ništa.

– Nastavlja se trend veoma suhog vremena, iako će ovih dana, zbog povećanja naoblake, biti od tri do pet stepeni svježije u odnosu na raniji period. To je, nažalost, jedina promjena vremena, jer kiše neće biti – kazao je Majstorović.

Kiše nema ni na vidiku, dodaje on, a i oblaci će se početkom sljedeće sedmice razići.

Druga dekada

– To znači da će početkom sljedeće sedmice temperature opet porasti. Čim nema oblaka, temperature rastu i evidentno je da do daljnjeg ostaju ovakvi vremenski uvjeti – istakao je Majstorović.

I na najpoznatijoj internet-stranici “Accuweather” koja nudi precizne dugoročne vremenske prognoze ne najavljuju nikakve padavine. Do kraja avgusta, prema njihovoj prognozi, temperature će uveliko prelaziti 30 stepeni, uz tek malu mogućnost kratkotrajnih pljuskova, a prve konkretne padavine očekuju se tek u drugoj dekadi septembra.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: