NASTALJA SE ŠTRAJK PROSVJETNIH RADNIKA NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA

Štrajk uposlenih u obrazovanju Tuzlanskog kantona  koji je započeo u 05.marta nastavlja se i dalje. Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja TK-a nije prihvatio prijedlog Pregovoračkog tima Vlade TK-a da se plaće prosvjetnim radnicima umanje za 5 %, a da se topli obrok sa 7 KM od septembra poveća na 8 KM.

Sindikat obrazovanja će, kako je za Radio “Feral” kazao  Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, od Vlade TK-a još jednom zatražiti da razmotri zahtjeve  Štrajkačkog odbora.

Ukoliko do kraja sedmice Vlada ne prihvati zahtjeve Sindikata, Terzić je za narednu sedmicu najavio mirne proteste  prosvjetnih radnika ispred zgrade Vlade TK-a u Tuzli.  Prema njegovim riječima, štrajk na području Kantona podržava 117 škola, izuzev srednjih škola u Banovićima i Doboj Istoku, te dijela uposlenika Ekonomske škole u Tuzli.

Na sve češća upozorenja roditelja da propadaju autobuske karte za mjesec mart, Terzić je za Radio Feral istakao da će Sindikat, po završetku štrajka, obaviti razgovore sa predstavnicima prevozničkih firmi kako bi se kompenzirale karte za period u kojem učenici nisu koristili usluge ovih preduzeća. On dalje navodi da će Sindikat ustrajati u svojim zahtjevima, kako ne bi došlo do umanjenja plaća prosvjetnim radnicima.  Prema njegovim riječima, plaće profesora, nastavnika i učitelja na području TK-a su niže za 20-30 % u poređenju sa svim drugim Kantonima, izuzev Posavskog kantona.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: