Naser Orić postrojio Prnjavorsku četu

Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, večeras je postrojio Prnjavorsku četu, koja je prije 23 godine, zajedno sa drugim saborcima, oslobodila Kalesiju od agresora, čime je ovaj grad postao prvi oslobođeni u Bosni i Hercegovini.

Postrojavanje čete je organizovano povodom godišnjice oslobađanja naselja Prnjavor i Kalesije, kada su kalesijski borci munjevitom akcijom porazili daleko moćnijeg neprijatelja.

– Ovdje su prisutni i generali, a ja moram da poštujem činove. Međutim, organizatori su rekli da je meni ove godine pripala čast da postrojim ovu četu. Zadovoljstvo mi je što mi je pripala ova prilika i želim da vam čestitam godišnjicu. Nadam se da ćemo svake godine u što većem broju dolaziti, da se povezujemo, da znamo jedni za druge i da gajimo našu herojsku tradiciju – kazao je Orić, nakon što mu je legendarni komandir Prnjavorske čete, “zlatni ljiljan” Ibro Huremović, predao raport.

Nakon postrojavanja održana je svečana sjednica Mjesne zajednice Prnjavor, na kojoj se govorilo o nastanku i ratnom putu Prnjavorske čete.

– Bio je to prvi oslobođeni dio teritorije u BiH, kojeg su oslobodile jedinice Armije RBiH. Tih dana smo bili ponosni, najponosniji u cijeloj BiH. I danas smo ponosni. Bio je to početak svih većih i manjih uspjeha koje su postizale jedinice Armije – rečeno je na sjednici.

Prisutnima su se obratili generali Salih Malkić i Mirsad Gutić, komandant Orić te profesor Salih Kulenović.

Svečanoj sjednici su prisutvovali predstavnici općinske vlasti, brojni kalesijski političari i privrednici, borci i drugi građani.

Prije postrojavanja i dolaska u Prnjavor, na centralnom šehidskom spomen obilježju u centru Kalesije, proučena je Fatiha za kalesijske šehide.

 

 

 

(S.Karić/Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: