Naredne sedmice do 38 stepeni

Sljedeće sedmice očekuju se velike vrućine, a temperatura vazduha dostizaće do 38 stepeni Celzijusovih, rekla je dežurni sinoptičar Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević.

Ona je navela da će danas maksimalna temperatura vazduha biti do 33, a sutra u nedjelju, 5. jula, do 34 stepena Celzijusova.

“Temperatura će nakon vikenda nastaviti da raste, tako da nas sljedeće sedmice očekuju velike vrućine koje će biti od 33 do čak 38 stepeni Celzijusovih”, rekla je Đorđevićeva.

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, najtopliji dani sljedeće sedmice biće srijeda i četvrtak.

Đorđevićeva je navela da se tek za sedam dana, u petak i subotu, očekuje par stepeni niža temperatura vazduha, uz kratkotrajne, prolazne lokalne pljuskove.

“Zbog vrlo toplog vremena prije toga, pljuskovi bi se mogli pojaviti u vidu lokalnih nepogoda, uz pojavu grada ponegdje”, rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da će količine padavina biti male, te da se nakon njih ponovo očekuje veoma toplo i sunčano vrijeme.

Ljekari  upozoravaju građane da u narednom periodu što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10.00 do 17.00 sati, s obzirom na najavljenu ekstremno visoku temperaturu.

Velike vrućine mogle bi uticati na većinu populacije, te se preporučuje, koliko god je moguće, boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, uzdržavanje od fizičkih radova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti.

Preporuke se posebno odnose na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem.

Ukoliko postoji potreba za izlazak van kuće, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korištenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Posebno se upozoravaju roditelji da u ovom periodu zaštite svoju djecu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature.

 

 

(Nezavine novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: